PC računari

ASUS P7F7-E WS matična ploča za super računare

ASUS P7F7-E WS matična ploča poseduje poslednju generaciju tehničkih rešenja za prenos i obradu podataka.

Ova ploča je namenjena kao osnova za konfigurisanja modernih „Super“ računara u klasičnom tower kućištu. Njenom upotrebom se maksimizuje brzina prenosa podataka koji se obrađuju, zahvaljujući implementaciji najbržih komunikacionih protokola kao što su USB 3.0 i SATA 6Gbps. Takođe tu je i brza varijanta Firewire IEEE 1394b specifikacije koja duplira prenos podtaka (800Mb/s) u poređenju sa prethodnim IEEE 1394a standardom.

Pošto pripada klasi serverskih ploča sa fokusom na napredne Workstation radne stanice visokih zahteva u obavljanju „mission critical“ zadataka, ASUS P7F7-E WS je opremljen Intel 3450 čipsetom koji poseduje integrisano grafičko jezgro. Ploča podržava LGA1156 generaciju procesora uključujući i poslednju generaciju Intel Clarkdale 32-nm čipova.

Jedna od ključnih karakteristika zbog kojih i nosi naziv „SuperComputer“ u oznaci, jeste podrška za uparivanje više grafičkih kartica čime je omogućen paralelan rad i do 960 nVIDIA CUDA procesorskih jezgara i istovremeni rad tri Nvidia TESLA + jedna Quadro FX5800 kartice. Na taj način sistem baziran na ASUS P7F7-E WS ploči je sposoban da isporuči 4 Teraflopsa sirove procesorske snage.

Leave a Reply