PC računari

ASUS RAID za 8 SAS diskova bez zauzimanja PCI-e slota

PIKE 1068E je novi I/O kontroler sa podrškom za povezivanje 8 SAS diskova u RAID niz. Njegova prednost je što ne zauzima dragocene PCI i PCI Express slotove, već koristi Asusov PIKE interfejs koji se direktno instalira na matičnu ploču proširenje.

U praksi to znači da je ASUS obezbedio ekonomičan i efikasan način proširenja I/O mogućnosti servera, bez zauzimanja PCI ili PCI Express slotova. Model sa oznakom 1068E podržava 8 SAS diskova i RAID nizove 0, 1 i 1E. ASUS nudi i napredniji model 1078 (8-portni SAS sa hardverskom RAID5 & RAID6 podrškom).

Na slici desno možete videti kako izgleda deo (serverske) matične ploče sa PIKE interfejsom

PIKE interfejs se postavlja tik uz SATA portove na matičnoj ploči, koje onda PIKE I/O kartica “pojačava” svojom naprednom logikom.

Zašto PIKE sistem proširivanja predstavlja dobru ideju? Zato što vam omogućava da naknadno proširite mogućnost ASUS servera, tj. da ga konfigurišete i opremate prema potrebama vašeg klijenta, a da za to ne platite punu cenu kao što bi plaćali za PCI Express karticu ekvivalentnih mogućnosti.

Zašto SAS? Zato što Serial Attached SCSI (SAS) spaja prednosti SCSI i SATA tehnologija uz višestruku kompatibilnost sa PCI, PCI Express standardima, kao i SSP, SMP, STP i SATA protokolima.

U srcu PIKE kartice 1068E je proverena elektronika: LSI Logic LSISAS1068E čip sa podrškom za MegaRAID Storage Manager (MSM) softver. Ovaj čip svakom SAS portu alocira do 3 Gb/s protoka, iliti ukupno 4 GB/s, a poseduje i sopstvenu SRAM memoriju kapaciteta 16 MB.
PIKE kartica 1068E podržana je na Asusovim matičnim pločama KFSN5-D, DSAN-DX, TS500-E5/RX8 i TS500-E5/PA4, a možete je ugraditi i u server RS700-E6/RS4.

ASUS PIKE 1068E možete nabaviti preko Direct Linka već sada, a preporučena maloprodajna cena za nju je 143,10 € plus PDV ( 8% ).

Leave a Reply