PC računari

Cisco pokreće proizvodnju servera

Korporacija Cisco Systems izazvala je dosadašnje partnere Hewlett-Packard i IBM najavom da će početi proizvoditi računalne servere.

Izvršni direktor Cisca John Chambers objavio je da njegova kompanija, koja je zabeležila izvanredan rast proizvodeći mrežnu opremu, namerava da uđe na tržište na kom su do sada prevladali HP i IBM.

Ciscov prodor na novo područje sastavni je deo projekta Centraliziranog sistema za obradu podataka (UCS), nove generacije platformi za data centre, namenjenih kompanijama koje teže ka većoj efikasnosti poslovanja, uz istovremenu uštedu energije.

Kompanije poput Microsofta, Accenturea, VMwarea, BMC Softvarea i EMC Corpa pridružiće se Ciscu na ovom projektu, omogućujući mu uvid u najnovija saznanja na području softvera i ‘virtualizacije’, koje će osigurati veću efikasnost kroz obavljanje višestrukih zadataka na jednom računaru.

HP, IBM i Cisco do sada su sarađivali kao partneri, a njihov je odnos nazivan “simbiozom”. HP je proizvodio servere za internet i data centre na kojima kompanije čuvaju i obrađuju informacije, a Cisco mrežnu opremu koja ih povezuje. Ali, čelnica Ciscovog odelenja za tehnologiju Padmasree Warrior rekla je u razgovoru za Wall Street Journal da će ta kompanija od sada biti konkurent HP-u. “Takmičićemo se sa HP-om i ja to ne želim ulepšavati”.

Analitičar savetodavne agencije za istraživanje tržišta Gartner Ken Dulaney smatra da najavljena promena nije bez rizika. “Takmičenje sa IBM-om i HP-om na području na kom nema puno iskustva velika je promena i rizik za Cisco”, rekao je. “Cisco to mora učiniti da bi se odbranio od HP-a koji opet namerava da uđe na područje umrežavanja. Ali, i njima će to biti veliki izazov”, dodao je.

Leave a Reply