PC računari

DDR3 HyperX za gejmere

Uvek kada nam se na stolu nađu DDR3 moduli na radnom taktu od 1600MHz prvo na šta pomislimo jeste koji je njihov krajnji OC domet, odnosno koliko ubrzanje možemo postići sa njima i da li isti mogu da pariraju nekim bržim modulima. Kingston je sa novim HyperX modulima na pomenutom taktu postavio domaći zadatak svim proizvođačima radnih memorija, a evo i zašto.

Ono što prvo moramo da naglasimo jeste da HyperX moduli sa kojima smo se družili se fizički dosta razlikuju od prethodnih. Novi, crni aluminijumski “okov” je nešto što nam je odmah upalo u oči i što nam jasno stavlja do znanja da je reč o najnaprednijim rešenjima.  Potom i sam izbor čipova, kojima su tajminzi podešeni na CL9-9-9-27.

Zapravo kada smo se malo bolje informisali došli smo do podataka da se zapravo radi o XMP X2 Grey seriji specijalno dizajniranoj za P67 platformu o kojoj se priča samo u pozitivnom kontestu. Elem, pošto smo razgraničili kome su KHX1600C9D3X2K2/4GX (tačna i nepotrebno duga oznaka) moduli namenjeni (jasno ko dan – entuzijastima) da pređemo i na njihove performanse.

Na predviđenom radnom naponu moduli su se ponašali savršeno stabilno, šo važi i kod postepenog podizanja napona. Mi smo na testovima postigli za 8 do 10 odsto veće ubrzanje od propisanih vrednosti i to je za svaku pohvalu. Sve vreme moduli se  nisu pretrano zagrevali, a to je još jedna prednost posmatrano iz ugla stabilnosti.

Inače nominalni napon testiranih je 1,65V i isporučuju se isključivo u paru – konkretno 2 x 2GB. Za ono što nude cena im je sasvim korektna.

Cena: 5.100 dinara

Leave a Reply