PC računari

Druga generacija AMD A-Serije mobilnih procesora

 AMD  je danas objavio lansiranje veoma isčekivane Druge-Generacije AMD A-Serije Akcelerisanih Procesorskih Jedinica (APU-ova) namenjenih mejnstrim i ultratankim notbukovima, Sve-u-Jedan i tradicionalnim desktop računarima, kućni bioskop PC-ima i ugradnim računarima.

Druga generacija A-Serije APU-ova, kodnog imena “Trinity”, je fundamentalno unapređen dizajn u poređenju sa prethodnom generacijom, što pruža najbolju-u-klasi PC mobilnost, zabavu i igračko iskustvo. Nove sposobnosti koje donosi novi dizajn uključuju:

 • ·         Dvostruko veće performance-po-vatu u odnosu na prethodnu generaciju2
 • ·         AMD HD Media Akcelerator  sa jedinstvenim setom tehnologija dizajniranih da optimizuju kvalitet videa dostupnog kroz premium i Internet sadržaj, i da ubrzaju konverziju video fajlova;
 • ·         Uvećanje CPU performansi i do 29 procenata[iii] zahvaljujući većim procesorskim brzinama i narednoj-generaciji AMD “Piledriver” CPU jezgru koje poseduje treću generaciju AMD Turbo Core tehnologije, kojom se snaga dinamički premešta između CPU-a i GPU-a zavisno od potreba aplikacije, efektivno pružajući veću odzivnost i moguće uvećanje CPU radne frekvencije i do 3.2 GHz;
 • ·          AMD Radeon™ HD 7000 Serije grafika donosi uvećanje grafičkih performansi u visini i do 56% u poređenju sa predhodnom generacijom[iv]. Kombinacija, CPU i GPU jezgara pruža vise od 700 gigaflopsa računarskih preformansi[v] – nekoliko puta više od najbržeg x86 CPU-a – s čim se uvećavaju performanse stotina aplikacija i do nekoliko puta.
 • ·         Do 12 sati trajanja baterije putem CPU i GPU energeckih unapređenja, sa jasnim vođstvom u energeckoj efikasnosti na polju notbukova.

“Pomoću AMD Turbo CORE tehnologije najnoviji OEM notbukovi, ultratanki notbukovi, Sve-u-Jedan i desktop računari bazirani na novim AMD A-Serije APU-ovima pružaju najbolje video i igračko iskustvo, veoma odzivne performanse, i akcelerišu stalno-rastući niz poslovnih i multimedijalnih aplikacija – u finom, elegantnom dizajnu sa veoma razumnim cenama,” kaže Kris Kloren (Chris Cloran), korporativni potpredsednik i Generalni Menadžer, AMD Klijentske Poslovne Jedinice.

“Naša druga generacija AMD A-Serije APU-ova je ogroman korak napred kako u pravcu energecke efikasnosti tako i u pravcu performansi, što korisnicima omogućava da uživaju u zapanjujućem doživljaju a da pri tom ne moraju da odustanu od stvari koje im najviše znače. Ovo iskustvo se ne zaustavlja samo na mejnstirm notbukovima. Ono se prenosi i na ultratanku formu izrade koja poseduje najnoviju AMD Radeon™ grafiku.”

Rastući AMD ekosistem akcelerisanih aplikacija

Ekosistem proizvođača nastavlja da teži nenadmašnom nivou računarstva i jedinsvenim računarskim sposobnostima APU-ova tako da je do sada više od 100 aplikacija i igara akcelerisano AMD APU-ovima. Druga-Generacija AMD A-Serije APU-ova korisnicima pruža superiorno iskustvo veb-baziranog videa zahvaljujući plaginovima za Google Chrome, Firefox i Internet Explorer 9 koji korisnicima omogućavaju lako uključivanje AMD Steady Video tehnologije.[vi] Nedavno optimizovane aplikacije za rad sa AMD A-Serije APU-ovima uključuju Adobe Photoshop CS6, WinZip 16.5 i VLC Media Player. AMD A-Serije APU-ovi su takođe veoma dobro pozicionirani da iskoriste dolazeću tranziciju na Windows® 8 operativni sistem.

“Mi smo veoma uzbuđeni predstavljanjem Druge-Generacije AMD A-Serije APU-ova i sigurni smo da će se nastaviti sjajan posao koji su Microsoft i AMD zajednički radili na A-Seriji APU-ova,” kaže Eiden Markus (Aidan Marcuss), Visoki Direktor, Windows Poslovnog Planiranja, u Microsoft-u. “Mi sa nestrpljenjem isčekujemo da u akciji vidimo AMD A-Serije APU-ove i Windows 8 kako na širokom spektru različitog hardvera korisnicima pružaju sjajno iskustvo.”

             Proizvođačima koji žele da se priključe industriskom trendu heterogenog računarstva, dolazeći AMD Fusion12 Razvojni Samit će pružiti jednistvenu priliku da unaprede svoju bazu znanja. Više informacija o AFDS ’12 se može pronaći ovde.

Mobilnost bez premca

Sa više od 12 sati trajanja baterije u stanju mirovanja, AMD je sada lider industrije na polju performansi i trajanja baterije. Druga-Generacija AMD A-Serije APU-ova isporučuje dvostruko viši nivo performansi, pri duplo manjoj potrošnji u poređenju sa predhodnom generacijom.

Ovaj napredak se može pripisati novoom, energecki-optimizovanom “Piledriver” CPU jezgru, kao i AMD Start Now tehnologiji, koja je dizajnirana da maksimalno unapredi odzivnost sistema brzim ulaskom i izlaskom iz stanja niske potrošnje. Sa AMD Start Now tehnologijom, iz stanja uspavanosti računar nastavlja sa radom za samo dve sekunde i ulazi u desktop režim za manje od 10 sekundi.[vii]

U ultratankoj formi izrade, AMD omogućava bezkompromisno vizuelno iskustvo zahvaljujući energecki-efikasnom premijum AMD Radeon™ grafičkom jezgru. Kupci mogu da očekuju ultratanke notbukove bazirane na dvo-jezgarnim 17-vatnim i četvoro-jezgarnim 25-vatnim AMD A-Serije APU-ovima. Ovi proizvodi će biti lako prepoznatljivi putem aluminijum-stilizovanih VISION Technology nalepnica i imaće veoma pristupačne cene.

Najbolja-u-Klasi zabava

Kako se sve više ljudi okreće svojim računarima kao centru zabave, vizuelni aspect računarstva postaje sve značajniji. Kako bi unapredio ove sposobnosti AMD je kreirao AMD HD Media Akcelerator – jedinstven set tehnologija koje korisnicima omogućavaju najbolji video kvalitet na njihovom PC-u. Ključne karakteristike HD Media Akceleratora obuhvataju:

 • ·         AMD Perfect Picture HD – Tehnologija za obradu i prikaz slike i videa koja automatski čini slike i video boljim podešavanjem živosti boja, unapređenjem ivica, smanjenjem šuma i dinamičkom ispravkom kontrasta.[viii]
 • ·         AMD Steady Video Tehnologija – Tehnologija koja omogućava gladak prikaz nemirnog video sadržaja pritiskom na samo jedno dugme zahvaljujući plaginovima za Internet pretraživače i multimedijalne aplikacije.6
 • ·         AMD Quick Stream Tehnologija – Nova tehnologija koja daje prioritet strimingu videa na PC sistemima čime se dobija gladak, gotovo neprekidan tok videa.[ix]
 • ·         Pravo HD video ćaskanje sa do četiri čoveka u isto vreme.
 • ·         AMD Video Konvertor – Endžin za kompresovanje kojim se postiže brza konverzija i razmena multimedijalnih fajlova različitih formata i na različitim uređajima.
 • ·         Puna podrška za dekodiranje H.264, MPEG-2, VC-1, MVC, DivX i WMV formata.

Lider u Igrama

Druga-Generacija AMD A-Serije APU-ova nastavlja AMD-ovu tradiciju liderstva u igrama sa unapređenjem grafičkih performansi i za do 56% u poređenju sa predhodnom generacijom4 i podrškom za:

 • ·         AMD Eyefinity Tehnologiju – Po prvi put, ova impresivna tehnologija je dostupna na APU-ovima bez potrebe za dodatnom diskretnom grafičkom karticom.[x]
 • ·         Vodećih-performansi DirectX® 11 grafička athitekturu i 1080p igranje sa živopisnim nivoom detalja.
 • ·         Podršku AMD Radeon™ dual grafici koja pruža unapređenje performansi i za do 75 procenata dodavanjem diskretne grafičke kartice APU-u.[xi] AMD Radeon™ dualna grafika takođe podržava DirectX® 9 za starije igračke naslove i podržava korišćenje novih AMD CrossFire™ profila za lakše unapređenje.

Dostupnost i Tehnički Detalji

U saradnji sa proizvođačima računara poput Acer, Asus, HP, Lenovo, Samsung, Sony i Toshiba, AMD ima rekordan broj ostvarenih dizajnerskih rešenja koja su  bazirana na našoj Drugoj-Generaciji AMD A-Serije APU-ova i AMD-ovoj VISION Tehnologiji, kako za mejnstrim, tako i za ultratanke notbukove i za ugradna rešenja, koja su od danas dostupna.

Leave a Reply