PC računari

Ekonomično “rack” rešenje za svako IT okruženje

APC „ Netshelter VL“ je novija serija 19“ rack-ova koja pruža osnovne funkcionalnost i mogućnosti koje treba da odlikuju neki IT rack. Prvenstveno je namenjena korisnicima koji ne postavljaju preterano velike zahteve po pitanju nosivosti i mobilnosti nekog rack-a.

Netshelter VL serija je nastala na bazi već poznate Netshelter SX serije rack-ova, pri čemu su izuzeti neki elementi koji dolaze uz SX seriju, kao i činjenica da im je manja ukupna (statička) nosivost. Međutim, obzirom da su te vrednosti i dalje poprilično visoke u odnosu na ostale proizvođače, to je praktično zamnemariva činjenica, obzirom da mogu bez problema podneti opterećenje od 800kg ugrađene opreme, što je inače redak zahtev, osim u nekim specifičnim uslovima.

Sa druge strane, ako izuzmemo ovih par stvari, Netshelter VL serija i dalje zadržava sve ostale funkcionalnosti, kao i SX serija. Razlika postoji samo u opremljenosti, odnosno, uz VL seriju se ne isporučuju točkići, komplet vijaka i kavez matica, ali i dalje se uz svaki rack isporučuje alat za lakše asembliranje kavez matica, kao i odvrtka, za slučaj da je neophodno pomeriti neki unutarnji element i fiksirati. Po svemu ostalom, čak i poznavaocu APC-ovih rack-ova, teško će zaključiti „ na prvi pogled“ da se ne radi o SX seriji.

Za sada, u ponudi se nalaze dve varijante, obe od 42U visine i 600mm širine, te 1070mm dubine, pod službenim oznakama AR2900 i AR2901, a razlika među njima je u tome što AR2900 dolazi u kompletu sa svim stranicama ( koje i dalje imaju mogućnost skidanja), a AR2901 dolazi bez stranica. Obe varijante imaju preforirana prednja i zadanja vrata, kao i mogućnost međusobnog povezivanja više ormara u jednu celinu – praktično, sve ostalo je identično kao i kod SX serije.

Ovim dodatkom u ponudi, APC nastoji da pokrije i segment manje zahtevnih server soba ili mini data centara, a zbog malih „nedostataka“, cena im je osetno niža od jače SX serije.

Leave a Reply