PC računari

EWE Trinity desktop

AMD je kompanija koja je u poslednjih nekoliko meseci u velikoj žiži svetske javnosti zbog lansiranja nove Trinity platforme, koja u osnovi predstavlja nastavak veoma uspešne Fusion priče sa kojom je pomenuti proizvođač zabeležio značajan pomak u odnosu na konkurenciju u nižoj i srednjoj klasi prenosivih i desktop računara. Za sve čitaoce koji nisu u toku ono što posebno moramo da istaknemo je da se i Trinity platforma, kao i Fusion platforma zasnivaju na APU konceptu (Accelerated Processing Unit), koji u biti predstavlja fuziju između Athlon II procesora i Radeon grafičkih kartica donoseći krajnjim korisnicima snažne brzinske i grafičke performanse, koje cenovno, a i u svakom drugom smislu mogu da se nose sa konkurencijom.

Kada govorimo o APU desktop konceptu (koji je kupcima najzanimljiviji) njega čini kombinacija četiri stavke: procesor, integrisan GPU (u samom procesoru), diskretni GPU i čipset, koji je zadužen za njihovu snihrnizaciju. U Trinity verziji to izgleda ovako: jedan od Trinity procesora (sa dva ili četiri iledriver x86 jezgra) sa integrisanim grafičkim Radeon HD 7000 jezgrom (do 384 shadera i puna podrška za DirectX 11) plus diskretan AMD Radeon grafički accelerator poslednje generacije upakovani sa adekvatnom matičnom pločom zasnovanom na FM2 podnožju i neka od tri nova AMD čipseta (A55, A75 i A85X).

Mi smo konkretno imali priliku da se družimo sa jednim AMD Trinity računarom koji je sklopila kompanija EWE, a koji predstavlja sinergiju između AMD A10-5800 procesora sa integrisanim Radeon HD 7000 jezgrom i Radeon HD 6670 grafičkog akceleratora donoseći kupcima napredne igračke, multimedijalne i uopšte radne karakteristike. Ostatak ovog računara (popularno nazvanog EWE Trinity računar) čini 4GB HyperX DDR3 radne memorije, hard disk od 500GB i Gigabyte-ova GA-F2A85X-UP4 ploča sa A85X čipsetom.

Inače, za ovu ploču je karakteristično da je jedna od najboljih na tržištu sa FM2 podnožjem koje koriste novi AMD procesori bazirani na Buldožer arhitekturi, ukjlučujući i model iz ove Trinity mašine. EWE Trinity računar upakovan je u CQ-01B-OP kućište potpisano od strane kompanije Chieftec sa napajanjem od 500W, što je sasvim dovoljno za miran i komforan rad.

Nakon nekoliko dana druženja sa EWE Trinity računarom možemo reći da je AMD ponovo odradio posao na nivou, ponudivši kupcima daleko bržu platformu u odnosu na Fusion rešenje. Realno mi smo sa ovom mašinom ostvarili od 30% do 50% bolje radne karakteristike (zavisno od poslova koji smo obavljali) u poređenju sa sličnom Fusion konfiguracijom, što verujemo da će posebno obradovati naprednije korisnike i ljubitelje kvalitetne multimedije i igrica. Velika prednost joj je i što se očekuje da je na tržištu prati veoma povoljna cena zbog koje verujemo da će se odlično prodavati, kao i svi ostali računari zasnovani na Trinity platformi.

Leave a Reply