PC računari

Film Rango napravljen uz pomoć NVIDIA Quadro grafičkih procesora

Za animirani film Rango, producentskih kuća Paramount i Nickelodeon, koji je režirao Gor Verbinski, kompanija za specijalne efekte Industrial Light & Magic (ILM) je uspela da prevaziđe zahteve produkcije i striktne vremenske rokove uz pomoć NVIDIA Quadro profesionalnih rešenja.

Oko 450 umetnika kompanije ILM iz San Franciska i Singapura su sarađivali na filmu Rango, svaki na radnoj stanici opremljenoj sa NVIDIA Quadro rešenjima. Umetnici su imali koristi od brzine grafičkih procesora pri korišćenju alata za animaciju, kao što su Autodesk Maya, i mnoge druge aplikacije koje se interno koriste u kompaniji ILM.

“Kada god krenete da radite na ovako velikom filmu, morate da organizujete vašu produkciju što je moguće efikasnije – posebno kada je reč o radu na animaciji karaktera,” izjavio je Tim Aleksander, supervizor specijalnih efekata za film Rango. “Koristeći NVIDIA Quadro procesore i integrišući procese koji koriste hardversku akceleraciju na grafičkim procesorima u sam proces rada – uspeli smo da uštedimo ogromno vreme kada je u pitanju rendering video materijala.”

“Plume”, fluid solver/renderer kompanije ILM koji koristi akceleraciju na grafičkim procesorima je korišćen za nekoliko filmova, uključujući Harry Poter and the Half-Blood Prince i The Last Airbender. Za film Rango, novi efekti senki i svetla su uključeni u Plume kako bi predstavili simulacije prašine i vatre realističnijim i tako doprineli jedinstvenom izgledu okruženja zamišljenih za film.

Aleksander objašnjava, “Ako lik iz filma stoji na svetlu, on će bacati senku na prašinu, vatru ili dim. U prošlosti bismo lažirali te efekte biometrijskih zrakova, ili bilo kog senčenja, u kompozitnoj fazi. Koristeći grafičke procesore kako bismo uklopili senke i svetlo u simulaciju, uštedeli smo ogromno vreme i postigli smo realističniji efekat tako što smo imali ceo objakat koji baca senku u samoj senci.”

Plume je takođe korišćen za simulaciju vatre; u jednoj sceni, glavni lik Rango bljuje vatru, i uspeva da zapali vlasnika salona. “Sa NVIDIA GPU ubrzanjem u Plume softveru, dobijamo informacije o prašini i vatri u realnom vremenu. Ranije nam je trebalo dan ili dva da uradimo simulaciju takve scene,” nastavio je Aleksander.

Scene sa puno likova u filmu Rango sadrže i do 120 varijacija 75 ključnih karaktera u filmu – svaki sa kosom, krznom ili perjem na njihovim telima. Kako bi uspeli da uradimo ogromnu količinu renderovanja potrebnih za kreiranje kadrova, ILM je razvio proces ubrzan grafičkim procesorima, proces koji izračunava zadržavanje/upijanje svetlosti. Podaci o upijanju svetlosti su omogućili prikaz kose ili perja, a zatim su ubačeni u RenderMan kompanije Pixar za završnu obradu. Takav proces rada je rezultirao u ubrzanju od 100 puta, u zavisnosti od toga koliko su perje ili kosa bili komplikovani u određenoj sekvenci.

Dalje, stotine jezgara grafičkih procesora u radnim stanicama svakog umetnika iz kompanije ILM su takođe značajno doprineli performansama vezanim za renderovanje i izvan radnog vremena. Sa “ObaQ”, nagrađivanim sistemom za pripremu renderovanja kompanije ILM, NVIDIA procesori su automatski korišćeni od strane sistema za renderovanje kada se umetnikizloguje iz sistema na kraju radnog dana.

“Naša saradnja sa kompanijom ILM kada je pitanju optimizacija grafičkih procesora za rad sa vizuelnim efektima i CG je dovela do fantastičnih rezultata,” izjavio je Domink Spina, menadžer za tehnologije, Digital Film Group, kompanije NVIDIA. “Rastuća integracija grafičkih procesora u kompaniji ILM i značajan uticaj koji su imali na njihov proces rada, svakako da na kraju imaju pozitivan efekat na ljubitelje filma, koji i dalje nastavljaju da se oduševljavaju inovativnim vizuelnim efektima kompanije ILM.”

Prvi, potpuno animirani film kompanije ILM, Rango, je izašao u bioskope 4. marta, 2011. i brzo se plasirao na vrh “box office” liste najgledanijih filmova, još prve nedelje prikazivanja. Pored već postojećih alata kompanije ILM koji su ubrzani grafičkim procesorima i dizajnirani za potrebe filma, trenutno se razvija i novi skup alata baziranih na grafičkim procesorima za buduće produkcijske poduhvate.

Leave a Reply