PC računari

Foxconn kreće u ofanzivu sa novom serijom ploča

Pred sami kraj godine te skoro predstavljanje Intel procesora zasnovanih na Sandy Bridge arhitekturi, Foxconnje odlučio da najavi i svoje prve matične ploče za LGA 1155 procesore koje su zasnovane na H67 i P67 čipsetima tedostupne u ATX, mATX i mini-ITX formatu.

Jedna od karakteristika nove generacije Intelovih procesora koji dolaze u okviru Core i3, Core i5 i Core i7 serija je podrška za Turbo Boost režim koji omogućava dinamično upravljanje množiteljem procesora te overclocking u zavisnosti od aplikacija koje korisnik koristi. Procesor može odrediti koliko se jezgara koristi te na osnovu toga izabrati množitelj i aktivirati odgovarajući scenario po kom se koristi jedno ili više jezgara, a sve uz praćenje termalnih karakteristika.

Sve ploče iz Foxconn 6-serije se takođe mogu pohvaliti i uključivanjem podrške za USB 3.0 interfejs koji obećava teoretsko povećanje propusnosti do deset puta u odnosu na USB 2.0. Uz konstantno povećanje korisničkih zahteva te želju za deljenjem omiljenih video, audio i grafičkih datoteka, kroz USB 3.0 interfejs se pomenuti poslov ubrzavaju jer je vreme potrebno za transfer značajno skraćeno.

Svaka od novih ploča, naravno, može se pohvaliti setom posebnih mogućnosti. Tako na primer modeli H67MP-S i P67A-S donose podršku za CrossFire tehnologiju preko koje korisnici mogu iskoristiti dve Radeon HD grafičke kartice za povećavanje performansi u igrama.
H67A-S matična ploča dolazi sa D-Sub, DVI i HDMI izlazima, a osim toga nudi jedan PCIe x16 ulaz, dva PCIe x1 ulaza te tri PCI slota koji se mogu iskoristiti za proširivanje mogućnosti ove ploče.
Čak i matična ploča u mini-ITX formatu, H67S, dolazi sa HDMI i DVI izlazima te uz integrisani Intel GMA HD grafički procesor omogućava HD video prikaz. Kao i kod ostalih Foxconn ploča, za potrebe nove generacije matičnih ploča iskorišćeni su najkvalitetniji japanski elektroliti sa prosečnim deklarisanim životnim vekom od 50.000 sati. Ovi elektroliti, koji se ugrađuju na ploče, omogućavaju kontinuiran rad ploča pod najvećim opterećenjem.

One thought on “Foxconn kreće u ofanzivu sa novom serijom ploča

  1. Aleksandar Soskic

    Trebalo bi biti realan pa reći i ko je od svetskih proizvođača uvek prvi na tržištu kad se pojavljuju noviteti poput socketa 1155. Biostar je pre više od mesec dana izbacio 4 matične ploče koje su bazirane na gore navedenim čipsetovima i koje podržavaju najnoviju arhitekturu i najnovije procesore iz Intela koji su se zvanično pojavili 6. Decembra.

Leave a Reply