PC računari

Freecom Data Tank 1TB

Freecom Data Tank predstavlja eksterni sistem za skladištenje podataka gigantskog kapaciteta, odličnih performansi i najvišeg stepena bezbednosti podataka.
Freecom u ovom uređaju donosi sistem za lako konfigurisanje RAID niza od dva ugrađena diska identičnog kapaciteta. Do nedavno su se uređaji za skladištenje podataka sa više diskova proizvodili isključivo za enterprise segment tržišta. Data Tank je suštinski jedan takav uređaj koji je sada dostupan za male i kućne kancelarije (SOHO) i mala i srednja preduzeća (SMB). Spolja posmatrano Data Tank je jedan veliki disk koji se može izdeliti na particije po želji.

Iznutra to su dva diska povezana preko inteligentnog RAID kontrolera. Data Tank svako može da instalira u par koraka i da sistem konfiguriše prema potrebama. Vaš izbor može biti RAID 0 sistem (dva diska koja se vide kao jedan dvostruko većeg kapaciteta i 2x veće brzine), RAID 1 sistem (dva diska se kopiraju, tako da imate na raspolaganju polovinu kapaciteta ali i automatsku sigurnosnu kopiju podataka). Ako vam ni jedno ni drugo ne odgovara, možete izabrati JBOD sistem koji vam daje dva odvojena diska.
A šta je sa bezbednošću podataka? Freecom je prvi proizvođač eksternih diskova koji je ponudio dugme za šifrovanje (enkripciju) podataka i to po algoritmu koji se koristi u američkoj Vladi.
Da bi se visoke performanse uparednih diskova (naročito kod RAID 0 sistema) mogle u potpunosti iskoristiti na računaru (PC ili Mac) potreban je moderni Firewire 800 interfejs (kompatibilan sa Firewire 400). U scenariju sa RAID 1 sistemom i enkripcijom podataka, adekvatan izbor predstavlja USB2.0 interfejs.
Povrh svega Data Tank donosi mogućnost sinhronizacije podataka sa željenim lokacijama na disku matičnog računara i to pritskom na jedno dugme. Uređaj se može nabaviti u Direct Linku po ceni od 245€ bez PDV-a.

Leave a Reply