PC računari

HP oblikuje budućnost serverske tehnologije s izuzetno malom potrošnjom energije

HP najavljuje novi program koji čine nova serverska platforma, laboratorija upoznavanje korisnika i partnerski ekosistem koji će korisnicima pomoći da značajno smanje kompleksnost, upotrebu energije i troškove. HP-ov novi program, projekat Moonshot, koristi tehnologiju konvergentne infrastrukture da bi omogućio deljenje resursa (storidž, mreža, upravljanje, napajanje i hlađenje) između hiljada servera. Na taj način priprema se put ka budućnosti u kojoj će izuzetno veliki računarski sistemi koristiti malo energije, što je bitno za web, cloud i druga zahtevna okruženja.

Projekat Moonshot je osmišljen tako da podstakne napredak serverske tehnologije koja koristi manje energije, dok podstiče tržišnu saradnju radi postavljanja novih temelja u oblasti izuzetno velikih okruženja kao što su cloud usluge i računarski sistemi na zahtev.

Zahvaljujući ovim naporima, očekuje se da efikasnost data centara dostigne nove rekorde za određene tipove opterećenja i aplikacija, uz upotrebu do 89 odsto manje energije i do 94 odsto manje prostora, uz smanjivanje ukupnih troškova i do 63 odsto, u odnosu na tradicionalne serverske sisteme.(1)

Kompanijama sa hiljadama servera koji isporučuju web servise, pokreću drušvene medije ili aplikacije za isporuku sadržaja, projekat Moonshot će pružiti poboljšanu jednostavnost uz dostizanje uštede energije i troškova kakva je ranije bila nezamisliva.

Projekat Moonshot je zasnovan na iskustvu koje je HP stekao kreirajući vodeće energetski efikasne inovacije kao što su HP Data Center Smart Grid, rešenje koje korisnicima omogućava da dupliraju ili tripliraju kapacitet data centra,(2) kao i nedavno najavljeni HP EcoPOD, najefikasniji svetski data centar. Infrastruktura projekta Moonshot predstavlja proširenje vodećeg tržišnog serverskog brenda HP ProLiant, koji koristi tradicionalne x86 procesore kompanija Intel i AMD, i koji je vodeći izbor na tržištu servera 61 uzastponi kvartal.(3)

„Kompanije s okruženjima izuzetnog obima suočavaju se sa krizom kapaciteta, što zahteva suštinsku promenu na nivou arhitekture“, rekao je Paul Santeler, potpredsednik i generalni direktor, Hyperscale Business Unit, Industry Standard Servers and Software, HP. „HP ima istoriju vodećih tržišnih tranzicija koje korisnicima omogućavaju da ostanu ispred tehnološke krive, da maksimizuju svoju sposobnost inoviranja, i da ubrzaju pripremu novih usluga, dok smanjuju troškove i upotrebu energije.“

Otkljućavanje potecijala servera s vrlo malom potrošnjom

Projekat Moonshot je višegodišnji, višefazni program koji se zasniva na HP-ovom iskustvu u pokretanju najvećih svetskih cloud infrastruktura(2), kao i na deset godina obimnog istraživanja u oblasti infrastrukture s malom potrošnjom energije koje je sprovodio HP Labs, HP-ovo centralno istraživačko postrojenje.

Ponovno osmišljavanje tradicionalnog pristupa infrastrukturi data centra upotrebom konvergentne infrastrukture, osnova je projekta Moonshot. On omogućava upotrebu servera s izuzetno malom potrošnjom struje tako što objedinjuje resurse kako bi značajno smanjio neophodan prostor, kompleksnost upravljanja i potrošnju energije. Ovaj projekat obuhvata tri osnovna elementa radi podrške razvoju sistema izuzetno velikog obima.

HP Redstone Server Development Platform je prva u nizu HP-ovih serverskih platformi za razvoj, a obuhvata serverske procesore s izuzetno malom potrošnjom energije. U osnovnoj verziji koriste se Calxeda EnergyCore™ ARM® Cortex™ procesori, a naredne verzije Redstone platforme koristiće Intel® Atom™ procesore i druge. HP Redstone je napravljen za potrebe testiranja i dokazivanja ostvarivosti ove ideje. On obuhvata više od 2.800 servera u jednom ormanu, što smanjuje količinu kablova, svičeva i drugih perifernih uređaja, što znači za 97 odsto manju kompleksnost.(1) Osnovna HP Redstone platforma bi trebalo da odabranim korisnicima bude dostupna tokom prve polovine naredne godine, u ograničenim količinama.
HP Discovery Lab omogućava korisnicima da eksperimentišu, testiraju i mere performanse aplikacija na HP Redstone Server Development Platformi, kao i na drugim platformama s malom potrošnjom, i na tradicionalnim serverima. Prva laboratorija će u Hjustonu (SAD) biti otvorena u januaru, a planirano je otvaranje dodatnih lokacija u Evropi i Aziji. Uz udaljeni ili direktan pristup lokaciji, korisnici mogu raditi direktno s HP-ovim inženjerima da bi dobili informacije o prednostima servera s malom potrošnjom za njihove, specifične potrebe.
HP Pathfinder Program, deo HP AllianceONE partnerskog programa, posvećen je upoznavanju korisnika s mogućnostima vezanim za data centar. To podstiće razvoj elemenata projekta Moonshot, uz primenu otvorenih standarda. Program obuhvata i nezavisne proizvođače softvera, kao i partnere koji doprinose hardverom, softverom i tehničkim znanjima. Među početnim učesnicima bi trebalo da se nađu AMD, ARM Holdings, Calxeda, Canonical i Red Hat, a dodatni partneri će biti predstavljeni kako se program bude razvijao.
„Obim podataka koji se obrađuje na finansijskim tržištima povećao se eksponencijalno, a tradicionalne arhitekture promenljivog obima muče se da zadovolje zahteve, bez značajnog povećanja troškova i upotrebe energije,“ rekao je Niall Dalton, direktor za High-Frequency Trading u kompaniji Cantor Fitzgerald, koja trenutno isprobava ovu tehnologiju. „HP holistički pristupa rešavanju ovog problema i radi na tome da donese do sad neviđenu uštedu energije i troškova za buduće aplikacije izuzetno velikog obima koje obrađuju velike količine podataka.“

Više informacija o projektu Moonshot dostuno je u internet paketu za novinare na adresi www.hp.com/go/MoonshotInfrastructure.

HP-ova konvergentna infrastrukturaje je osnova Instant-On preduzeća. U svetu koji je stalno povezan, Instant-On preduzeće tehnologiju ugrađuje u sve što radi kako bi korisnici, zaposleni, partneri i građani ono što im je potrebno dobili trenutno.

HP-ov najznačajniji događaj za korisnike, HP DISCOVER, održava se od 29. novembra do 1. decembra u Beču. Organizacije će ne ovom događaju saznati kako mogu da pokrenu promene kako bi postale Instant-On preduzeća.

Leave a Reply