PC računari

IBM predstavio novu generaciju servera zasnovanih na Intelovim procesorima i softver koji uvodi red u haos data centara

improved data storage capability; superior technology-fuKompanija IBM predstavila je novu generaciju servera x86 System x u verzijama rack, blade i iData Plex. Reč je o štedljivim uređajima kojima je lakše upravljati, te novom softveru koji kompanijama omogućava izgradnju dinamične informatičke infrastrukture.

IBM je predstavio novu generaciju servera zasnovanih na procesoru Intel Xeon 5500 i softver koji korisnicima omogućava bržu instalaciju virtualnih računarskih okruženja, te značajno snižava rastuće operativne troškove. Novi serveri imaju bolje računarske  performanse, te je sa njima jednostavnije upravljati, a imaju i veću efikasnost u odnosu na prethodne modele.

Osmišljavanjem novihserverskih sistema  inženjeri IBM-a rešili su nekoliko glavnih izazova današnjih data centara – sve veću cenu energije te potrošnju energije i probleme pri upravljanju računarima u razdobljima u kojima ne rade punim kapacitetima ili se ne koriste.

Kako bi omogućili gradnju dinamičnije informatičke infrastrukture u IBM-u su osmislili jedinstveni dizajn primenjen u sva nova četiri modela servera x86 koji dolaze u verzijama rack i blade. Reč je o serverima koji mogu raditi sa manjim utroškom električne energije, čime se postižu uštede u ceni energije i do 93 %.

Istovremeno, neki od novih modela servera System x mogu podatke obrađivati dvostruko brže, imaju više memorije, hard diskove većeg kapaciteta, te veći broj priključaka, čime kompanijama različitih veličina pomažu u prelazu iz postojeće u visokoefikasnu  virtualizovanu računarsku infrastrukturu. Serveri System x, nezavisno da su li u verzijama rack ili blade, prvi su koji mogu da kapacitet memorije povećaju od 96 gigabajta pa sve do jednog terabajta.

Uz inovacije u samom hardveru, IBM je predstavio i softver za upravljanje serverima komplementaran alatima System Director 6.1. Reč je o paketu aplikacija koje klijentima omogućavaju automatsko upravljanje fizičkom i virtualnom infrastrukturom, bez obzira na kojoj su platformi utemeljeni. Novi softver podržava uređaje za čuvanje podataka IBM Power Systems, System z i servere x86 drugih proizvođača. Sve to, kroz mogućnosti boljeg upravljanja, pruža mogućnost ušteda do 44 posto.

VMWare i IBM rade zajedno već godinama nadograđujući međusobno znanja i ekspertize kako bi povećali efikasnost informatičke infrastrukture, omogućili bolju kontrolu, te korisnicima pružili veće mogućnosti u izboru rešenja,” rekao je Brian Byun, potpredsednik odelenja za globalnu saradnju u kompaniji VMWare. “Sa jedinstvenom mogućnošću podrške do 96 procesora i mogućnošću korišćenja do jednog terabajta memorije, IBM-ovi serveri System x imaju mogućnost usklađivanja  sa VMMareovom sledećom generacijom porodice  proizvoda vSphere te predstavljaju izvanredan izbor za korisnike koji žele da izgradei privatna cloud okruženja

Leave a Reply