intel
PC računari

Intel predstavlja strategiju namenjenu novoj generaciji data centara

Data centri prolaze kroz transformaciju izazvanu velikim rastom broja uređaja, povezanosti i podataka. Kako bi izašli u susret ovim zahtevima, data centri moraju da pruže bolju i bržu povezanost, i više inovacija kako bi nudili više usluga i skladištili više podataka.
Danas, na konferenciji Intel Developer Forum (IDF), Diana Brajant, potpredsednica kompanije Intel i generalna direktorka grupe Datacenter and Connected Systems Group, predstavila je nove proizvode i inicijative i istakla je strategiju kompanije Intel da izađe u susret potrebama korisnika, sarađuje sa kompanijama iz iste oblasti i predstavi inovativne tehnologije koje će omogućiti pojavu „nove generacije” data centara i uređaja.

Predstavljamo program Intel Cloud Finder

Intel je danas predstavio jedinstveni program Intel® Cloud Finder koji bi trebalo da ubrza pretragu i izbor provajdera cloud usluga. Program Intel Cloud Finder pomaže pojednostavljivanje procesa izbora pomoću online alata i izvora, i deli informacije u vezi sa najboljim iskustvima i strategijama za primenu javnog clouda.

Intel sarađuje sa vodećim provajderima cloud usluga kako bi ponudio nove usluge, koje su u skladu sa kriterijumima kao što su bezbednost, kvalitet, dostupnost, tehnologija i specifični poslovni aspekti njihove ponude. Program je podržalo trinaest vodećih provajdera cloud usluga obuhvatajući kompanije Applied Innovations, Dimension Data, Expedient, GoGrid, Joyent, MetaScale, NaviSite, QTS, Rackspace, Savvis, SoftLayer, Tier 3 i Virtustream. Ovaj program dopunjuje program Intel Cloud Builders predstavljen pre dve godine.

Veliki podaci: transformacione mogućnosti

Intel je takođe objavio da sarađuje sa Amazon Web Services da bi iskoristio servere zasnovane na seriji procesora Intel Xeon E5 prilikom pružanja HPC usluga za analiziranje velikih podataka u cloudu.

Novi 22nm Xeon procesori

Intel je danas takođe najavio dva nova Intel Xeon procesora koji će ojačati Intelovu ponudu kada su u pitanju data centri:
 Serija Intel® Xeon® E5 procesora. Intel je objavio da će nova verzija serije procesora Xeon E5, kodnog naziva „Ivy Bridge-EP,” biti zasnovana na Intelovom 22nm proizvodnom procesu koji obuhvata prve 3-D Tri-Gate tranzistore, a proizvodnja će početi 2013. Ovi procesori pružiće najbolje performanse u klasi, izuzetnu energetsku efikasnost i opsežne bezbednosne karakteristike kao što je Intel® Secure Key.
 Serija Intel® Xeon E7 procesora. Zasnovana na Intelovom 22nm proizvodnom procesu, naredna generacija serije procesora Intel Xeon E7, kodnog naziva „Ivy Bridge-EX,“ će početi da se proizvodi 2013. godine Dodatne karakteristike obuhvataju poboljšane performanse, unapređenu pouzdanost, kao i unapređene bezbednosne karakteristike kao što su Intel® Secure Key i Intel® OS Guard.

Alijansa Open Data Center: Tempo usvajanja clouda nastavlja da raste

Alijansa Open Data Center (ODCA), čiji je tehnički savetnik kompanija Intel, objavila je rezultate svog istraživanja sprovedenog u toku 2012. koje pokazuje da prihvatanje cloud-a među članicama raste 15 odsto brže nego što je predviđeno, dok više od polovine kompanija članica planiraju da sprovedu 40 odsto svojih IT poslova u privatnom cloudu do 2015. Istraživanje je takođe pokazalo da je 13 odsto članica već donelo odluku o kupovini zasnovanu na zahtevima ODCA. Do danas, alijansa ODCA objavila je 16 korisničkih modela koji pokrivaju bezbednost, autonomiju, transparentnost i ostale oblasti.

Složeni kontroleri konektivnosti data centara

Kako HPC i cloud nastavljaju sa rastom, potrebne su inovacije kako bi se održao korak sa potražnjom. Integracija složenih kontrolera konektivnosti koja omogućava bolju skalabilnost, moć i gustinu sistema će pomoći u uklanjanju uskih grla i osigurati gladak protok podataka pri opterećenjima sistema visokih performansi (HPC) i sistemima računarstva u cloudu.
Intel je takodje danas objavio da je korisnicima dostupna Seacliff Trail referentna ploča za Softverski Definisane Mreže (Software Defined Networks – SDN). Seacliff Trail koristi SDN-optimizovan Intel® Ethernet FM6764 silikonski svič koji omogućava neprevaziđene mogućnosti parsiranja mrežnih paketa i programibilno prepoznavanje šablona, sa ultra niskim kašnjenjem. Intel® Ethernet FM6764 podržava OpenFlow v1.0 sa ekstenzijama kao sto su VxLAN i NVGRE. Zajedno sa Seacliff Trail referentnim dizajnom, Intel će obezbediti i softversko okruženje Wind Rivera da bi pomogao korisnicima pri razvoju SDN rešenja.

Intel i mikro serveri

Tokom konferencije IDF, Intel je pokazao liderstvo, jaku podršku kompanija iz iste oblasti i napredak u kategoriji mikro servera, uz demonstraciju proizvoda kompanija Dell, Supermicro i Tyan zasnovanih na procesorima Intel® Xeon® E3, i kompanije Quanta zasnovanih na procesorima serije Intel® Atom™ S (kodnog imena „Centerton”).

Leave a Reply