intel
PC računari

Intel: procesori niske potrošnje pokreću buduće mobilne uređaje

Perceptualno računarstvo će promeniti način kako ljudi komuniciraju sa uređajima

Predstavnik kompanije Intel danas je opisao kako će njihovi procesori niske potrošnje, počevši od procesora četvrte generacije Intel Core, dostupnih od sledeće godine, postaviti novi standard u oblasti mobilnog računarstva i inovativnih Ultrabook, tablet i drugih prenosnih uređaja.

Na konferenciji Intel Developer Forum, u San Francisku, Dejvid (Dadi) Perlmuter je rekao da je kompanija Intel uspela da smanji potrošnju energije Intel Core procesora četvrte generacije, zasnovanih na najnovijoj „Haswell“ mikroarhitekturi, više od 20 puta u odnosu na drugu generaciju procesora, a pri tom i dalje imaju izvanredne performanse. Takođe je najavio da će kompanija Intel od 2013. godine svojoj ponudi dodati novu liniju procesora zasnovanih na istoj mikroarhitekturi, ali sa još nižom potrošnjom energije.

Oba nova proizvoda pokazuju da se kompanija usredsređuje na to (nastoji) da maksimalno smanji potrošnju energije kako bi omogućila duže trajanje baterije novim mobilnim uređajima, a da pri tome pruža još bolje performanse procesora i grafike.
„Četvrta generacija Intel Core procesora i novi procesori niske potrošnje započeće novu eru neverovatnih inovacija u oblasti mobilnog računarstva“, rekao je Perlmuter. „Naš cilj da proizvedemo procesore sa još nižom potrošnjom energije, koji će zadržati visoke performanse po kojima smo poznati, značajan je koliko i odluka koju smo doneli 2001. godine da razvojni cilj više ne bude samo brzina procesora. Kao rezultat toga, videćete naše kupce kako kreiraju elegantne i moderne prenosne uređaje, kao i revolucionarna iskustva na sve većem broju mobilnih uređaja.“

Intel pokreće brojne mobilne uređaje

Od kada je prošle godine kompanija Intel pokrenula i investirala u novu kategoriju Ultrabook računara, nastao je veliki broj inovacija u oblasti ličnog računarstva. Više od 140 modela Ultrabook računara je u razvoju, od čega su mnogi prenosni, a više od 70 modela pokreće treća generacija Intel Core procesora.

Kada 2013. godine, kompanija počne da ugrađuje nove 22nm Intel Core procesore četvrte generacije u Ultrabook i druge računare, doneće podršku za Intel HD grafiku, uputstvo za nov način bržeg šifrovanja i bolje performanse, nove bezbednosne karakteristike na bazi hardvera i procesore sa nižom potrošnjom energije koji će omogućiti duže trajanje baterije.
Kako bi podstakli inovacije u oblasti mobilnog računarstva, novi čipovi niske potrošnje zasnovani na „Haswell“ mikro-arhitekturi proširiće ponudu kompanije, u početku tako što će raditi na oko 10 vati kako bi omogućili da Ultrabook i tablet uređaji postanu tanji i lakši, sa boljim performansama i dužim trajanjem baterije.
Govoreći o čitavoj ponudi u okviru mobilnog računarstva, Perlmuter je naglasio da kompanija Intel pruža najbolji izbor za sve mobilne uređaje. Uskoro dostupni, procesori nove generacije Intel Atom (zvanični naziv „Clover Trail“) kreirani su specijalno za OS Windows 8. Bazirani su na 32nm tehnologiji kompanije Intel i napajaju lagane tablet uređaje i omogućavaju izuzetno dugo trajanje baterije.
Perlmuter je takođe govorio o prednosti uređaja sa operativnim sistemom Windows 8 koje pokreću Intel procesori, uz napomenu da će tablet i drugi prenosni uređaji koje pokreću Intel Atom i Intel Core procesori, doneti niz novih karakteristika, kao što su povećane mogućnosti multimedije i podrška za mnogobrojne aplikacije kreirane za Intel procesore, čime se opravdava ulaganje u IT oblast.
„Verujemo da će OS Windows 8 na uređajima sa Intel arhitekturom obezbediti najbolje performanse, pružiti najbolje iskustvo i kompatibilnost među računarskim platformama“, rekao je on.

Porast prirodnih , intuitivnih računarskih iskustava

Iskustvo u oblasti ličnog računarstva se menja i teži ka perceptivnom računarstvu, gde će uređaji imati čula slično kao i čovek, kako bi mogli da prepoznaju namere korisnika, navodi Perlmuter, i dodaje da kompanija Intel već sada, ali i u budućnosti planira da razvije ove tehnologije u okviru Intel platformi.
Perlmuter je pozvao sve proizvođače da sarađuju sa kompanijom Intel kako bi pokrenuli novi talas perceptivnog računarstva na platformama sa Intel Core procesorima, i najavio prvi paket perceptivnog softvera Intel Perceptual Computing Software Development Kit (SDK) koji je još uvek u razvoju. Proizvod SDK, koji bi trebalo da bude dostupan u prodaji početkom sledećeg kvartala, omogućiće proizvođačima hardvera i softvera da uvrste interakciju gestom, prepoznavanje lica i glasa i izmenjenu realnost u okviru već postojećih i budućih Ultrabook i drugih računara, koje pokreću Intel Core procesori.
Perlmuter je još govorio i o napretku u procesu uvođenja prepoznavanja glasa u sistem Ultrabook računara i pokazao je program Nuance Dragon Assistant Beta prilagođen za Intel Core procesore. Kompanija Dell planira da ugradi program Dragon Assistant Beta u model Dell KSPS13 Ultrabook, a biće dostupan u Sjedinjenim Američkim Državama u sledećem kvartalu.

Leave a Reply