PC računari

Intel skalabilna 22nm Silvermont mikroarhitektura

Kompanija Intel predstavila je danas svoju najnoviju seriju sistema-na-čipu (SoC) niske potrošnje, kodnog naziva „Bay Trail,” koja će pokretati nove snažne i energetski efikasne tablete, 2-u-1 i ostale mobilne uređaje vodećih kompanija kao što su AAVA, Acer, ASUS, Dell, Lenovo i Toshiba, koji će biti predstavljeni u četvrtom kvartalu ove godine.

Bay Trail” serija procesora zasnovana je na štedljivoj i efikasnoj mikroarhitekturi kompanije Intel, „Silvermont,” najavljenoj u maju 2013. Intel Atom Z3000 serija procesora („Bay Trail-T”) je prvi mobilni višejezgarni SoC kompanije Intel. On donosi novo iskustvo i moćan odnos performansi, trajanja baterije, grafike i bogatih opcija.

intel-baytrail

Fleksibilnost nove mikroarhitekture omogućava da različite varijante sistema-na-čipu rade na uređajima koji pripadaju različitim tržišnim segmentima, obuhvatajući nove Intel® Pentium® i Celeron® procesore („Bay Trail”-M i -D) za osnovne modele 2-u-1 uređaja, laptopova, desktopova i AiO sistema.

Serija „Bay Trail” sistema-na-čipu nudi veliki broj mogućnosti Intel korisnicima, dajući im jednu hardversku konfiguraciju koja podržava i Windows 8 i Android operativne sisteme, na taj način nudeći i individualnim i poslovnim korisnicima bogatiji izbor formi po različitim cenama.

„Bay Trail platforma nudi neverovatno moćan sistem-na-čipu koji donosi odlične performanse, dugo trajanje baterije i bolje korisničko iskustvo. To je neverovatan korak napred,” izjavio je Herman Eul, korporativni potpredsednik i generalni direktor grupe „Mobile and Communications“ u kompaniji Intel.

Kako bi ponudio ovaj nivo performansi procesorima namenjenim mobilnim uređajima, Intel je razvio novu platformu koja odgovara na izazove savremene tehnologije sa kojima se ljudi sreću, obuhvatajući mogućnost obavljanja nekoliko radnji istovremeno, duže trajanje baterije i unapređenu grafiku. Video materijali u vezi sa platformom Bay Trail dostupni su na intel.synapticdigital.com.

 

Snažniji tableti, 2-u-1 uređaji sa Intel Atom Z3000 serijom procesora

Intel Atom Z3000 serija procesora donosi vodeće performanse sa celodnevnim trajanjem baterije. Platforma je energetski efikasna i omogućava dva puta bolje računarske performanse i tri puta bolje grafičke performanse u poređenju sa prethodnom generacijom Intel Atom procesora. Štedljiva SoC platforma omogućava više od 10 sati aktivnog korišćenja baterije i tri nedelje rada u standby režimu.

Intel Atom Z3000 serija procesora takođe obuhvata tehnologiju Intel® Burst Technology 2.0 sa četiri jezgra, četiri treda i 2MB L2 keša. Korisnici će moći da biraju između različitih modela tablet i AiO uređaja, čija će debljina i težina varirati od 8 mm do 453 gr, a veličina ekrana od 7-11,6 inča. Početna cena tablet uređaji zasnovanih na najnovijoj Intel Atom SoC platformi iznosiće 199 dolara.

Intel Atom Z3000 serija omogućava pojavu poslovnih tablet uređaja sa posebnom opcijom zaštite kompanijskih podataka. Sa naprednim sigurnosnim karakteristikama, kao što su McAfee® DeepSAFE Technology, AES hardware full disk encryption, Intel® Platform Trust Technology, Intel® Identity Protection Technology i Intel Data Protection Technology, platforma nudi sigurnije računarsko okruženje. Platforma takođe podržava polisu „Microsoft Windows 8 Pro Domain Join and Group Policy” i omogućava potpunu kompatibilnost kada su u pitanju aplikacije i periferijani uređaji.

Kompanija Intel sarađuje sa najboljim programerima aplikacija kako bi korisnicima Intel®  arhitekture bilo ponuđeno najbolje iskustvo i na Windows i na Android operativnim sistemima.  Saradnja sa kompanijama Cyberlink, Skype-HD i Netflix-HD, PhiSix, Arcsoft, Tieto, Gameloft i mnogim drugima su samo neki primeri na kojima se vidi posvećenost kompanije Intel optimizaciji grafike i sveobuhvatnih performansi. Intel ima dugu istoriju optimizacija za Windows i Andorid operativne sisteme.

Intel će predstaviti 64-bitnu podršku za tablet uređaje početkom 2014, dodatno olakšavajući posao IT menadžerima. Uređaji kreirani na ovoj verziji SoC sistema ponudiće napredne aplikacije i sigurnosne karakteristike, a sa tehnologijom Intel® Identity Protection Technology (IPT) sa PKI, neće biti potrebna VPN lozinka prilikom korišćenja na sistemima optimizovanim za IPT i PKI.

 

Bay Trail procesori pokretaće osnovne 2-u-1, notebook, desktop i AiO uređaje

„Bay Trail M” linija biće dostupna u četiri verzije: Intel Pentium N3510 i Intel Celeron N2910, N2810 i N2805. Ova serija pokretaće veliki broj inovativnih 2-u-1 uređaja, pored notebook uređaja sa ekranom osetljivim na dodir, na taj način ih približavajući novim korisnicima po nižim cenama.

Sa fleksibilnošću mikroarhitekture i grafičkim unapređenjima na svim verzijama „Bay Trail” platforme, Pentium N3000 i Celeron N2000 serije procesora doneće tri puta brže performanse aplikacija i do tri puta bolju grafiku u poređenju sa tri godine starim notebook uređajima. Modeli uređaja zasnovani na ovim procesorima mogu biti beščujni, tanji od 11 mm i teški samo 1 kg. Intel očekuje da će početna cena preklopnih uređaja biti 199 dolara, a 250 dolara za notebook sa ekranom osetljivim na dodir i 349 dolara za 2-u-1 uređaje.

„Bay Trail D” linija biće dostupna u tri verzije: Intel Pentium J2850, Intel Celeron J1850 i Intel Celeron J1750. Ova linija procesora idealna je za osnovne modele desktop računara. Ovi procesori su takođe idealni za vertikalnu upotrebu, obuhvatajući inteligentne digitalne ekrane, koji štede energiju i imaju tri puta brže performanse u poređenju sa sličnim, tri godine starim proizvodima kompanije Intel. Početna cena uređaja zasnovanih na ovim verzijama iznosiće 199 dolara.

Leave a Reply