PC računari

Intelova nova genaracija platforme namenjene handheld uređajima nazvana “Moorestown”

Nova generacija Intel platforme namenjene handheld uređajima, nazvane „Moorestown” treba da se pojavi 2010. godine i biće namenjena mobilnim internet uređajima i smart telefonima na tržištu.

Moorestown se sastoji od sistema na čipu (SoC), pod kodnim imenom “Lincroft” koji integriše procesorsko jezgro 45nm1, 2 Intel® Atom™, grafiku, video sisteme, kao i kontrolere memorije i ekrana. Platforma takođe uključuje i kontroler Input/Output Platform Controller Hub (I/O-PCH), nazvan “Langwell” koji podržava niz I/O blokova za povezivanje sa bežičnim internetom, senzorima kamere i fleš memorijom, pored objedinjavanja nekoliko nivoa kontrolnih funkcija. Morestown je obogaćen namenskim signalom Mixed Signal IC (MSIC) nazvan „Briertown” i primenjuje novu generaciju OS Power Management (OSPM). Pored toga, Moorestown je obogaćen i novijom verzijom softvera Moblin, Moblin v2.1.

Elementi SoC, I/O-PCH, MSIC i OSPM zajedno rade da bi za čak 50 puta smanjili utrošak energije kada se sistem nalazi u stanju mirovanja i duplo smanjili veličinu ploče u poredjenju sa Intelovom platformon prve generacije “Menlow”. Intel trenutno radi na izradi nove generacije dizajna Moorestown u saradnji sa vodećim proizvođacima sistema, među kojima su i Aava Mobile*, Compal Communications*, Compal Electronics*, EB*, Inventec*, LG Electronics* i Quanta*.

Na IDF-u u San Francisku, od 22. do 24. septembra, Intel je diskutovao o nekim jedinstvenim inovacijama platforme pored napretkanačinjenog u oblasti visokih performansi, smanjenja potrošnje i povezivanja.

Stvoren da pruži visoke performanse

Morestoon platforma dizajnirana je da pruži visoke performanse i da u potpunosti podrži PC internet. Visoka performansa je obezbeđena uz pomoć tranzistora niskog zagrevanja zasnovanih na 45nm high-k tehnologiji na sistemu Lincroft SoC i visoko integrisanog Langwell I/O-PCH hub-a. Ključne inovacije obuhvataju:

Lincroft SoC arhitektura dizajnirana je da obezbedi širok spektar skalabilnih frekvencija za multimedijalne blokove (grafiku, video kodiranje, video dekodiranje), pružajući pri tom odgovarajuću performansu pri odgovarajućoj snazi, za ogovazajuću upotrebu u odgovarajućem vremenskom periodu.

Bus Turbo Mode povećava propusnost magistrale i smanjuje kašnjenje u odzivu procesora na zahteve memorije kada procesor radi na visokim frekvencijama čime se poboljšava performansa čitavog sistema.
Tehnologija Intel® Burst Performance Technology (Intel® BPT) omogućava da procesor po zahtevu ostvari visoku performansu, čime se omogućavaju visoke performanse na manjem prostoru bez uticaja na termički dizajn.
Platforma podržava tehnologiju Intel® Hyperthreading3 čime se omogućavaju izuzetne performense/ušteda energije i omogućava korišćenje modela orijentisanih ka istovremenom obavljanju više funkcija.
Langwell hub kombinuje PC i Handheld I/O – kao što su MIPI®-CSI, SDIO portovi, USB kontroleri, NAND kontroleri i audio sistemi – čime se doprinosi visokoj performansi cele platforme.

Dizajniran za malu potrošnju energije

Moorestown platforma uključuje niz inovacija na Lincroft, Langwell i Briertown. Pored toga, Intel koristi tranzitore high-k i vodeći 45nm proces da bi smanjio potrošnju energije.Glavne opcije koje omogućavaju smanjenje potrošnje energije su:

Lincroft, pored LVDS, podržava MIPI display interface. MIPI primena izlazi u susret potrebema uređaja sa rezolucijom handheld ekrana pri čemu zahteva malu potrošnju energije. Lincroft takođe podržava Low-Power DDR1 i DDR2 tehnologije memorije da bi izašao u susret različitim potrebema smart telefona i mobilnih internet uređaja.

Unapređena tehnologija Intel SpeedStep® stvara novi dinamički opseg za manju snagu , pri čmu potpomaže ostvarivanje performanse na zahtev koristeći dinamički napon i skalu frekvencije, čime se omogućava bolje iskustvo za korisnika i duži radni vek baterije.

Agresivna menadžment distribucije napajanja ka izolovanim delovima čipa na Lincroft SoC omogućava dostizanje novih standarda uštede energije time što zatvara delove koji se ne upotrebljavaju. Interfejs Langwell I/O-PCH sa MSIC (Mixed Signal IC) – Briertown –koji igra ključnu ulogu pri obezbeđivanju efikasno napajanje i omogućuje akumulaciju snage na Moorestown platformi.

Pri isključivanju tranzitora koji nisu u upotrebi, potrošnja energije se smanjuje a radni vek baterije se povećava. MSIC takođe omogućuje brže tranzicije iz jednog stanja napajanja u drugo čime se omogućava češće i duže zadržavanje u stanjima sa izuzetno niskom potrošnjom energije.

Moorestown platforma primenjuje novu generaciju OS Power Management (OSPM), tehnike direktnog softverskog upravljanja napajanjem.

Optimizovan za male i uglađene forme

Nekolicina optimizacija na Moorestown platformi duplo smanjuju veličinu ploče u poređenju sa Menlow platformom. Kad je u pitanju tradicionalna PC platforma, veliki broj ugrađenih kontrolera, USB čipova, klokovanih čipova i kontrolera skladištenja raspoređeno je na matičnoj ploči. Kad je u pitanju Moorestown platforma, Intel je preduzeo agresivne mere da bi integrisao ovu funkcionalnost u Briertown MSIC i Langwell I/O-PCH u nameri da postigne znatna smanjenja forme.

Omogućavanje stalne povezanosti

Intel sarađuje sa liderima u industriji da bi korisnicima obezbedio da uvek budu konektovani koristeći uređaje zasnovane na Moorestown platformi. Uređaji zasnovani na Moorestown-u će imati 3G/HSPA module proizvedene od starne kopanija Option* i Ericsson*. Morestown će takođe podržavati Intelovu novu generaciju WiMAX ili 4G tehnologije pod kodnim imenom “Evans Peak”.

Leave a Reply