PC računari

Intelovih više jezgara postaje standard

Navodeći uticaj višejezgarnih kompjuterskih tehnologija koje su sve više u svakodnevnoj upotrebi i novih razvojnih trendova ogromnih razmera u računarstvu, Džastin Ratner, direktor tehnološkog odseka kompanije Intel, izjavio je na Intel Developer Forumu da se budućnost računarstva odvija veoma brzo.

„Od 2006. godine Intel i zajednica IA programera sarađivali su kako bi iskoristili potencijal višejezgarnog računarstva, koje ima sve veći uticaj izvan okvira visokih performansi do rešavanja velikog broja stvarnih problema na klijentima i serverima,” izjavio je Ratner tokom svog obraćanja trećeg dana u San Francisku. „Samo smo zagrebali po površini onoga što će biti moguće s višejezgarnim i zahtevnim računarskim konfiguracijama u budućnosti.”

Kompjutersko iskustvo do ekstrema

Intel nastavlja da probija granice današnjih tehnoloških dostignuća, u potrazi za sledećim velikim poduhvatima koji podižu računarsko iskustvo na viši nivo sa manjom potrošnjom energije, nego što je to danas praksa. Na primer, Ratner je prikazao Near-Threshold Voltage Processor uz pomoć novih konfiguracija ultra-niskog napona koji značajno smanjuju potrošnju energije, jer rade blizu donjeg praga, ili pak, na napon tranzistora.

Ovaj vrsta procesora radi brzo kada je to potrebno, ali snaga mu pada na ispod 10 milivati kada se količina naredbi smanji – tačnije kada je toliko niska i može da radi pokrenuta samo solarnom ćelijom veličine poštanske marke. Čip koji se koristi za istraživanje neće postati deo samog proizvoda, a rezultati ovog istraživanja bi mogli dovesti do integrisanja velikog broja podesivih sklopova koji rade na niskom naponu na velikom broju budućih proizvoda, smanjujući potrošnju energije pet puta ili više, a proširenje će uticati na sposobnost da se proširi broj kompjuterskih komponenata.

Tehnologije poput ove će dodatno proširiti ciljeve Intel Laboratorija da se smanji potrošnja energije po upotrebi računara od 100 do 1.000 puta za aplikacije koje obuhvataju masivne obrade podataka na jednom kraju spektra do terascale-a na drugom.

Hybrid Memory Cube, DRAM koncept koji je razvio Micron u saradnji sa Intelom, pokazuje novi pristup u dizajniranju memorije i obezbeđuje sedam puta veće poboljšanje energetske efikasnosti u odnosu na današnje DDR3 memorije. Hybrid Memory Cube koristi složenu konfiguraciju memorijskog čipa, formirajući kompaktnu “kocku”, i koristi nov, veoma efikasan memorijski interfejs koji pomera granicu za sačuvanu energiju po bitu, dok podržava protok podataka od bilion bitova po sekundi.

Ovo istraživanje bi moglo da dovede do dramatičnih poboljšanja kod servera koji su optimizovani za cloud računarstvo, kao i ultrabook uređaje, televizore, tablete i smart telefone.

Multifunkcionalni Multicore

Praksa ugrađivanja više od jedne komponente u jedan čip, postala je prihvaćena metoda za povećanje performansi uz održavanje niske potrošnje energije. Iako su višejezgarne tehnologije orijentisane na dizajn, pre nego jednostavno dodavanje jezgra pri tradicionalnom pristupu, radi se o redefinisanju čipa zasnovanom na pretpostavci da su visoko funkcionalna jezgra nova norma.

Ratner je istakao napredak koji su postigle višejezgarne tehnologije otkad je predstavljen Intelov prvi višejezgarni procesor na forumu IDF pre pet godina. Danas, Intelovi višejezgarni procesori imaju ogroman broj značajnih primena u velikom broju industrijskih sektora, uključujući i neke iznenađujuće nove upotrebe u svetu računarstva visokih performansi koji se brzo razvija.

Leave a Reply