PC računari

Kingston fleš memorije DataTraveler C10 i 101 G2

Fleš memorije su za vrlo kratko vreme od svog pojavljivanja osvojile tržište i donele mogućnosti kakve korisnici računara do tada nisu modgli ni da sanjaju. Kada to kažemo na prvom mestu mislimo na jednostavan i lak prenos podataka sa jedne lokaciju na drugu. Njihova druga bitna karakteristika su male dimenzije, koje krajnjem kupcu omogućavaju da sve bitne podatke uvek drži kraj sebe u džepu. Tokom svoje desetogodišnje evolucije flešići su prošli različite faze – prvo su bili nešto glomazniji i relativno malih kapaciteta, dok danas na tržištu možemo pronaći modele čak i od 256, pa i 512 GB, koji nisu veći od malene kutije za šibice. Takve modele na žalost prati malo veća cena, ali sledeće obaranje cena memorijskih čipova učiniće da i ovakvi flešići postanu dostupni širokim narodnim masama. Dok čekamo da se to desi pažnju usmeravamo ka modelima od 32 GB (nemenjenim prenosu video HD materijala) i to onim rešenjima potpisanim od strane Kingstona, koji u ovoj oblasti slovi za brend broj 1. Pogledajmo šta nam je to Kingston spremioza ove vrele letnje dane…

DataTraveler C10

Kingston je jedan od najvećih proizvođača flash memorija u svetu i kao takav konstantno mora da održava vrhunski kvalitet i moderan dizajn svojih uređaja. To nije problem ako pravite skup proizvod, međutim sa jeftinim igračkama stvari stoje drugačije, ali nije nemoguće napraviti vrlo dobar fleš. To najbolje pokazuje Kingston DataTraveler C10 flešić, koji em što fizički izgleda dopadljivo, donosi i odlične radne karakteristike.

Kao što možete videti sa fotografije izgledom podseća na ključeve modernih automobila, a specifičan je i po tome što dolazi sa plastičnom futrolom u koju se odlaže kada se ne koristiti. Napravljen je od kvalitetne plastike, koja je malo više ispolirana pa se fleš dosta brzo zaprlja. Na testovima se pokazao odlično, pogotovo u segmentu čitanja podataka. Proizvodi se u više kapaciteta, a nama je šaka pao model od 32GB. Moderan dizajn, odlične radne karakteristike i dobra zaštita ga čine idealnim za recimo studente ali i sve koji žele da na brz i jednostavan način prenesu veću količinu podataka. Cena mu je više nego atraktivna.

Model od 32 GB – 6.000 dinara

Pakom – www.pakom.com

DataTraveler 101 G2

Drugi model koji vam prikazujemo pripada takođe ekonomskoj klasi i interesantan je po tome što nema uobičajenu kapicu. Kingston DT 101 G2 je smešten u plastičnom kućištu i poseduje kružni mehanizam (mali aluminijumski prsten) uz pomoć kojeg se USB konektor “skriva” od spoljnjeg sveta, odnosno vadi kada je potrebno priključiti ga na računar.

Kvalitet izrade samog kućišta svakako nije loš, ali definitivno nije na nivou nekih ultimativnih modela iz Kingston ponude. Uređaj poseduje i mali LED indikator koji se vrlo teško uočava jer je smešten ispod sloja tamne plastike (konkretno ispod DataTraveler amblema). Jednostavan dizajn, niska cena i veliki kapaciteti cele DataTraveler 101 G2 familije jasno ciljaju na konzervativnije korisnike kojima nije potreban luksuz. Sve u svemu ukoliko su vam potrebni fleš drajvovi velikog kapaciteta uz pristupačnu cenu, Kingston DataTraveler 101 G2 porodica može biti jedna od boljih opcija ovog leta.

Model od 32 GB – 7.100 dinara

Pakom – www.pakom.com

Leave a Reply