PC računari

Lexmarkova Vizix tehnologija štampe

Lexmark je proizvođač poznat po postavljanju standarda i uvođenju inovacija, te ne treba da čudi što je svojevremeno prvi podržao rezoluciju štampe od 4.800 x 1.200 piksela po inču kod InkJet štampača. Od ove jeseni Lexmark ponovo postavlja standarde u domenu višefunkcijskih uređaja sa ink-jet tipom štampe.

Takozvani MFC uređaji kombinuju ravni skener, automatski ulagač listova, faks-modem, obostranu štampu, bežično umrežavanje, intuitivan korisnički interfejs za samostalno funkcionisanje uređaja – bez asistencije PC računara, rad sa USB medijama i memorijskim karticama, te skeniranje vizit-kartica sa prepoznavanjem podataka i podrškom za sve vodeće tipove adresara.

Najnovija generacija višefunkcijskih kolor uređaja, predstavljena javnosti 29. septembra, primenjuje štamparsku tehnologiju Vizix kod koje je štamparska glava razdvojena od rezervoara sa bojom koji se mogu menjati po potrebi. Čar Vizix tehnologije ogleda se u veoma kvalitetnoj i dugovečnoj štamparskoj glavi sa mnogo većim brojem mlaznica nego kod EverColor 2 tehnologije, što novim modelima ink-jet MF uređaja omogućava da bez problema izdrže mnogo promena kertridža sa bojom, uz životni vek koji je isti kao i garantni rok štampača – do pet godina. Veliki broj mlaznica uz zadržavanje identične rezolucije (2400×1200 dpi crna i 4800×1200 dpi CMY) znači daleko veću površinu glave, što rezultuje velikom brzinom štampe (30 str/min za kolor draft).

Uređaji koji koriste Vizix tehnologiju imaju zajedničke performanse: brzinu štampe, rezoluciju, kvalitet otiska, dugovečnost boja. Pošto svi Vizix kompatibilni uređaji mogu da koriste osnovni tip Vizix kertridža sa bojom (100), za njih je zajednička cena otiska.

Za još nižu cenu koštanja štampe (po stranici), korisnicima su dostupni kertriži 100XL. Modeli sa prefiksom Pro se inače isporučuju sa 100XL kertridžima. Najbolji među modelima sa prefiksom Pro mogu da koriste crni 105XL kertridž koji je naročito velikog kapaciteta, te sa njim cena odštampane stranice u crno-beloj tehnici pada na 1 evro cent.

Vizix tehnologija donosi veliku uštedu, kertridži su puno pristupačniji, pojednostavljeno je pronalaženje odgovarajućeg kertridža jer su sada svi novi modeli međusobno kompatibilni, zamena kertridža je jednostavnija i foto kvalitet je podržan u startu, te nema više posebnih foto kertridža.

Leave a Reply