PC računari

Nagrada mrežnom skeneru Canon ScanFront

Bajers laboratorija (Buyers Laboratory Inc.BLI) u svetu poznata kao lider u nezavisnom testiranju aparata za skeniranje i digitalizaciju dokumenata, prošle godine je šesti put za redom dodelila nagrade za najbolje uređaje.

Na osnovu standardnih i iscrpnih laboratorijskih testova koji su rađeni na uređajima različitih proizvođača, u klasi mrežnih skenera, BLI nagradu za 2008. godinu dobio je Canon ScanFront 220/P.

Ovaj skener prilikom testiranja pokazao se kao pouzdan i jednostavan za korišćenje, što ga pored ostalih osobina izdvaja od ostalih uređaja, drugih proivođača, u istoj klasi. Tehnički stručnjak kompanije BLI Joe Ellerman komentariše ScanFront 220/p kao uređaj idealan za mrežno okruženje, jer pored toga što je lak za korišćenje što mu omogućava Color Touch ekran, ovaj skener ima proveru pristupa preko otiska prsta i funkcije brisanja memorije.

U okviru “Pick” statusa BLI nagrade (priznanje za najboljeg u klasi koje se dodeljuje dva puta godišnje), ScanFront je potvrdio izvanredne mogućnosti i fleksibilnost u radu definisanjem velikog broja template−ova (profila za određene tipove dokumenata) koji čuvaju podešavanja za skeniranje. Ovaj uređaj može biti konfigurisan tako da nakon što se korisnik loguje on pristupa uređaju svojim otiskom prsta. Administrator određuje privilegije korišćenja uređaja. U okviru dodatka za mrežno skeniranje ovaj uređaj omogućava direktno skeniranje na email sa podrškom za LDAP, kao i grupno slanje skeniranog materijala na 99 mailova odjednom.

Opis proizvoda


ScanFront 220/P omogućava korisnicima da skeniraju dokumente i da ih istovremeno šalju elektronskom poštom na FTP server ili prebace na USB drive. Karakteristika ovog skenera je 8.5” ekran koji je osetljiv na dodir i koji poseduje mogućnost skeniranja 26 stranica, odnosno 35 fotografija u minuti.

Pored toga, korisnici skenirane dokumente mogu sačuvati u obliku komprimovanih PDF dokumenata, TIFF ili JPEG slika koji su pogodni za pretragu, dok korisnici koji odaberu model 220p mogu da računaju na „ultra brzu dvostruku detekciju “ kao i autentifikaciju putem otiska prsta. Senzor koji koristi Canon ScanFront 220/P je baziran na CMOS CIS elementu i omogućava postizanje dobre preglednosti iz samo jednog čitanja dokumenta. Operiše maksimalnom rezolucijom od 600 x 600dpi, što je više nego dovoljno za postizanje veoma dobrih rezultata, bar kada je reč o reprodukciji tekstualnih i grafičkih elemenata.

Skener je u radu veoma tih, gotovo nečujan, čak i situacijama kada se poziva skeniranje iz najviše rezolucije. Interesantno je da se kompletna elektronika i optika uređaja jako brzi budi (za manje od 10 sekundi), međutim iziskuje prilično vremena za obradu složenijih slikovnih i grafičkih struktura, pa otuda i nešto lošije prolazno vreme kada je u pitanju digitalizacija pomenutih vrsta dokumenata. Ono što ovaj model izdvaja od sličnih rešenja na tržištu jeste veliki ekran osetljiv na dodir i veoma funkcionalno i lepo rešen korisnički interfejs, koji omogućava korisniku lako i brzo manipulisanje svim vrstama skeniranih dokumenata.

Osnovni meni nudi odabir između četiri mogućnosti za smeštanje skeniranog materijala: slanjem na e−mail, direktno na server (FTP), u neki od foldera na mreži ili korisnički kompjuter i na USB memoriju. Pored pomenutih prisutna su i setovanja za korisnika i administratora, što je veoma korisno ukoliko je uređaj u mreži. Srce sistema čini AMD−ov GeodeLX na radnom taktu od 500 MHz i 512 MB radne memorije, koja nema mogućnost nadogradnje.

Kompletan upravljački softver jedinice nosi Windows CE 5.0 koji se pokazao kao izuzetna platforma za ovakvu vrstu uređaja. Canon ScanFront 220/P je potpuno samostalan, ali ako ipak poželite da ga povežete sa nekim od računara veoma je bitno znati da je isključivo kompatibilan sa Windows operativnim sistemima. Testirani skener je veoma jednostavan za održavanje i sve što je neophodno uraditi svodi se ne povremeno uklanjanje prašine sa vidiljivih delova. Treba uzeti u obzir da je ovaj skener namenjen zahtevnijim radnim grupama i da mu na tom polju nema ravnog, pa i nešto viša cena neće biti prepreka preduzećima, kojima bi jedno ovakvo rešenje bilo od suštniskog značaja za pravilno i kvalitetno arhiviranje podataka.

Leave a Reply