amd-g-serija
PC računari

Nova AMD ugradna G-Serija Sistema-na-Čipu (SOC)

AMD je danas objavio novu AMD Ugradnu G-Seriju Sistem-na-Čipu (SOC) platformu, jedno-čipno rešenje bazirano na AMD-ovoj “Jaguar” CPU arhitekturi naredne-generacije i AMD Radeon™ 8000 Serije grafici. Nova AMD Ugradna G-Serije platforma daje dodatni značaj strateškom fokusiranju AMD-a na brzo-rastuća tržišta izvan PC industrije, sa akcentom na ugradne sisteme. Ovo saopštenje je objavljeno na ovogodišnjem DESIGN West ekspou.

Ugradni sistemi sve više unose inteligenciju u nove oblasti naših života, od pametnih televizora i set-top box uređaja do interaktivnih digitalnih znakova i informacionih kioska. To pruža veću produktivnost i povezanost i očekuje se da će biti od izuzetnog značaja za Okružujuće Računarstvo, eru značajnog rasta u računarskoj industriji. Među snagama koje omogućavaju narednu-generaciju računarske ere su i jedno-čipna, SOC rešenja koja pružaju kompaktnu veličinu, veće performance i bolju energetsku-efikasnost procesora.

amd-g-serija

AMD Ugradna G-Serije SOC platforma postavlja novu lestvicu za SOC dizajin, nudeći 113 procenata bolje CPU performanse u poređenju sa prethodnom generacijom AMD Ugradne G-Serije APU-ova, i do 125 procenata veću prednost u odnosu na Intel Atom u više industrijski-standardnih računarski intezivnih testova1., Nova platforma za ugradnu primenu takođe uključuje i podršku za DirectX® 11.1, OpenGL 4.2x i OpenCL™ 1.22 što momogućuje paralelizovano procesiranje i visoko-performansno grafičko procesiranje, što donosi i do 20 procenata bolje grafičke performance u odnosu na prethodnu AMD Ugradnu G-seriju APU-ova i 5 puta veću prednost u odnosu na Intel Atom u više industrijski-standardnih računarski intezivnih testova3.

“Izgradili smo riznicu industrijski-vodeće Intelektualne Svojine na polju procesora, grafie i multimedije zajedo sa infrastrukturom za kombinovanje ovih gradivnih blokova u nenadmašna ugradna SOC rešenja,” kaže Arun Ajenger (Arun Iyengar), potpredsednik i generalni menadžer, AMD Ugradnih Rešenja. “Sa 33 procenta manjom površinom 4, niskom potorošnjom električne energije i izuzetnim performansama, nova AMD Ugradna G-Serija SOC rešenja postavlja lestvicu za obradu sadržajima-bogatih multimedijalnih i tradicijonalnih poslova i idealna je za širok spektar ugradnih primena.”

Nova familija procesora nudi superiorne performanse-po-vatu u kategojiji nisko-potrošnih x86-sposobnih proizvoda sa opcijama5 čija se potrošnja kreće u rasponu 9W-25W. I uključuje:

 • podršku za Error-Correction Code (ECC) memoriju visoke-klase;
 • rad na temperaturama u rasponu od -40°C do +85°C i dostupnost u dvo- ili četvoro-jezgarnim verzijama CPU-ova;
 • diskretne-klase AMD Radeon™ GPU;
 • I/O kontroler.

AMD Ugradni G-Serije SOC kombinuje specijalizovane resurse što omogućava izuzetne performanse sa deljivim resursima kako bi se postiglo smanjenje potrošnje električene energije i smanjila površina čipa, a proizvođačima uređaja pružila fleksibilnost i mogućnost korišćenje istog dizajna ploča i softverskih paketa za različite aplikacije zahvaljujući skalabilnosti novog SOC dizajna. Diskretne-klase grafika koja je integrisana u AMD G-Serije SOC omogućava pokretanje aplikacija koje su prethodno zahtevale odvojeni grafički processor, a nove varijante u okviru nove CPU arhitekture za Ugradnu G-Serije SOC platformu omogućavaju duboko-ugradne ili mobilne sisteme, koji se mogu koristiti u okruženjima bez ekrana, monitora ili uređaja za unos i koja ne zahtevaju grafička rešenja.

“­Kako Internet Stvari prožimaju svaki aspekt našeg života od posla do doma i svega između, uređaji zahtevaju veće performanse, I/O sposobnosti povezivanja i energetsku efikasnost u malom pakovanju,” kaže Kolin Barnden (Colin Barnden), glavni analitičar u Semicast Research-u. “Sa ovim novim AMD SOC dizajnom, AMD Ugradna G-Serije platforma nudi savršen miks visokih performansi, male površine, niske potrošnje električne energije i punu I/O integraciju za kreiranje ugradnih dizajna kompaktne forme proizvodnje, hladnih i efikasnih pri radu i jednostavnih proizvodnih zahteva. AMD je nadmašio konkurenciju kombinujući snagu x86 CPU-a i performanse AMD Radeon graphics sa I/O sposobnostima za povezivanje, sve na jednom čipu.”

AMD Ugradni G-Serije SOC-evi podržavaju Windows Embedded 8 i Linux, i dizajnirani su za mnogobrojne primene u ugradnim uređajima uključujući i uređaje za industrijsku kontrolu i automatizaciju, digitalnu signalizaciju, elektronske sisteme za igranje, SMB skladištenje, IP-TV, medicinsku i mrežnu upotrebu, set-top box uređaje i još mnoge druge primene. AMD će početi sa isporukom AMD G-Serije SOC platformi tokom drugog kvartala 2013., i biće ispraćen širokim ekosistemom industrijski-vodećih proizvođača ugradnih rešenja sa podrškom za proizvode i/ili gotovim proizvodima pokretanim AMD Ugradnim G-Serije SOC-ima.

 

Podrška za proizvođače i funkcijonalnosti proizvoda

Proizvođači koji rade sa AMD Ugradnim G-Serije SOC-ima mogu implementirati daljinsko upravljanje, virtuelizaciju i sigurnosne sposobnosti kako bi smanjili troškove instaliranja i povećali sigurnost i pouzdanost njihovih AMD Ugradnih G-Serije SOC-baziranih platform putem:

 • AMD DAS 1.0 sa DASH 1.1 sposobnostima;
 • AMD Virtualization™ tehnologije;
 • Trusted Platform Module (TPM) 1.2 podrškom.

 

CPU jezgro naredne-generacije

 • “Jaguar” jezgro naredne-generacije sa inovativnim, novim deljenim L2 kešom
 • Podrška za brzu ECC memoriju visoke-klase

 

Izuzetne performance-po-vatu AMD Radeon grafike

 • Unapređeni Univerzalni Video Dekoder (UVD) 3 za hardversku akceleraciju (H.264, VC-1, MPEG2, itd.) i nove sposobnosti video enkodinga koje nisu bile prisutne u prethodnoj generaciji AMD Ugradnih G-Serije APU-ova
 • Unapređena energetska efikasnost sa clock gatingom doprinosi opštem smanjenju potrošnje električne energije

 

Napredan GPU omogućava paralelizovano procesiranje i visoke grafičke performanse

 • Heterogeno računarstvo u industrijskoj kontroli i automatizaciji, komunikacijama i drugim procesorski zahtevnim primenama. OpenCL omogućava CPU i GPU paralelizovano procesiranje, što utiče na poboljšanje razvoja aplikacija u ovim oblastima
 • Grafika (DirectX 11, OpenGL) i podrška za dva nezavisna displeja; podrška za visoku-rezoluciju za superiorno vizuelno iskustvo
 • Proširene mogućnosti za razvoj softvera i produženi životni vek primene sa naprednim grafičkim API-ima

 

 

Idealna platform za nisko-potrošne i visoko-performansne uređaje

 • Za Industrijsku Kontrolu i Automatizaciju niska-potrošnja i heterogeno računarstvo su prednosti omogućene integrisanim GPU-om sposobnim za pružanje 150 GFLOPS-a računarskih performansi preko i iznad računarskih sposobnosti x86 CPU jezgara6
 • Za Digitalnu Signalizaciju: pružanje privlačnih, multimedijalnih sadržaja visoke-definicije povezanih putem različitih tehnologija povezivanja displeja (DP, HDMI™, VGA, LVDS)
 • Za Elektronske Igračke Mašine: specijalizovani endžin za hardversku akceleraciju dekodiranja videa (UVD) i enkodovanje (VCE) kao i sistem za upravljanje digitalnim sadržajima (SAMU)
 • Za SMB skladišta: SOC visokih-performansi u kompaktnoj formi proizvodnje mnoštvo integrisanih USB i SATA I/O konekcija, mogućnost bez-ventilatorskog dizajina, smanjuju cene sistema

Modeli i cene

Modeli koji su dostupni na lansiranju:

 • GX-420CA SOC sa AMD Radeon™ HD 8400E Grafikom

o    Četiri-jezgra, 25W TDP, CPU frekv. 2.0GHz, GPU frekv. 600MHz

 • GX-415GA SOC with AMD Radeon™ HD 8330E Grafikom

o    Četiri-jezgra, 15W TDP, CPU frekv. 1.50GHz, GPU frekv. 500MHz

 • GX-217GA SOC with AMD Radeon™ HD 8280E Grafikom

o    Dva-jezgra, 15W TDP, CPU frekv. 1.65GHz, GPU frekv. 450MHz

 • GX-210HA SOC with AMD Radeon™ HD 8210E Grafikom

o    Dva-jezgra, 9W TDP, CPU frekv. 1.0GHz, GPU frekv. 300MHz

 • GX-416RA SOC

o    Četiri-jezgra, 15W, CPU Freq. 1.6GHz, bez GPU-a

Cene se kreću u rasponu $49 – $72 zavisno od verzije SOC-a.

Leave a Reply