PC računari

Novi AMD Opteron 6300 procesori pružaju odlično rešenje za virtualizovane data-centre

AMD je danas predstavio svoje nove AMD Opteron™ 6300 serije serverske procesore bazirane na “Piledriver” arhitekturi jezgara nove-generacije. Novi AMD Opteron procesori pružaju superiorne performanse i skalabilnost za virtualizovane serverske platform koje su centralna tačka postavljanja privatnog i javnog oblaka, velikih sistema podataka i visoko-performansnih računarskih (HPC) klastera.

AMD Opteron 6300 Serije procesori pružaju ultimativni balans između performansi, skalabilnosti i cenovne efikasnosti kako bi omogućili IT organizacijama smanjenje ukupne cene korišćenja (TCO).

AMD Opteron 6300 Serije procesori pružaju vodeće performanse u Specjbb2005, serverskom test softveru koji se koristi za evaluaciju Java performansi, i postiže i do 24 posto veće performanse u poređenju sa predhodnom generacijom AMD Opteron 6200 Serije procesora1. Java je izuzetno važan element softverskog ekosistema nove-generacije data-centara. Performanse po vatu su i do 40 posto boje u odnosu na rešenja iz predhodne generacije2, što znači da će firme koje koriste robusne softverske sisteme velikih razmera biti u mogućnosti da uživaju u visokim performansama ali i u niskim troškovima korišćenja.

AMD nastavlja unapređivanje HPC performansi sa novim AMD Opteron 6300 Serije processorima oslanjajući se na optimizacije u kompajlerima i bibliotekama ali i na njihovu kombinaciju sa novom-generacijom arhitekture jezgara. AMD je ostvario impresivne rezultate u ključnim HPC aplikacijama poput poslova vezanih za molekularnu dinamiku, LAMMPa i NAMD3.

“U svim globalnim IT organizacijama, cenovno-efektivne, skalabilne performanse su ključni zahtev za podršku konsolidacije računarstva u oblaku i poslove sa velikim brojem niti uobičajene za HPC, velike data centre i druge oblasti,” kaže Sureš Gopalakrišnan (Suresh Gopalakrishnan), generalni menadžer, odeljenja za serverske poslove u AMD-u. “Ključ uspešnog rešenja za kupce je saradnja sa OEM-ovima i drugim ponuđačima, kako bi se minimalizovali ukupni troškovi korišćenja u kombinaciji sa cenovnom –efektivnošću i superiornim performansama po-vatu. AMD Opteron 6300 Serije procesori su jedinstveno pozicionirani kako bi pružili onu različitost za kojom kupci tragaju.”

Trakcija kod kupaca i partnera
Dell i HP serveri bazirani na AMD Opteron 6300 Serije procesorima se očekuje da će biti dostupni pre kraja godine. Sistemi i platform bazirane na njima danas su dostupne od strane kompanija Cray, SGI, Supermicro takođe i od kompanija AMAX, Appro, Asus, ClusterVision, Colfax International, Megware Computer, Microway, Penguin Computing, Silicon Mechanics i ZT Systems. AMD-ova “Roadrunner” platforma, razvijena za Open Compute Projekat, će biti dostupna u prvom kvartalu 2013. Šta više, AMD je već zabeležio ranu trakciju AMD Opteron 6300 procesora isporukom superračunara Univerzitetu u Indijani, koji je baziran na novim procesorima.

Leave a Reply