PC računari

Novi AMD Opteron procesori donose ultimativne preformanse

AMD  je danas objavio lansiranje i dostupnost u prodaji njihovih AMD Opteron 6200 i 4200 Serije procesora (prethodno poznatih pod kodnim imenima “Interlagos” i “Valencia”). Novi AMD Opteron procesori su dizajnirani da kompanijama pruže:

  • Bolje performance za njihov biznis sa i do 84 procenata većim performansama
  • Uvećanu skalabilnost za Virtuelizaciju sa i do 73 procenata većim memoriskom propusnošću, što omogućava serverima da u isto vreme pokreću više virtuelnih mašina i takođe da obrađuju veću količinu posla
  • Veću efikasnost i ekonomičnost za računarstvo u Oblaku sa upola manjom potrošnjom po jezgru[iii], zahtevaju 2/3 manje podnog prostora[iv] i pružaju do 2/3 manju cenu platforme

“Naša industirija je na novoj prekretnici; virtuelizacija je omogućila nove pouzdane konsolidacije i firme se sada okreću računarstvu u Oblaku za postizanje novih nivoa agilnosti i erikasnosti. Mi smo dizajnirali nove Opteron procesore precizno baš za ovaj trenutak,” kaže Pol Strusaker (Paul Struhsaker), korporativni potpredsednik i generalini menadžer, Komercijalnih Poslova, u AMD-u. “Čekanje na najizčekivanije nove proizvode i arhitekturu servera je završeno. Vodeći OEM-ovi sada kupcima nude kopletan paket rešenja računara za rad u oblaku, biznis i HPC, baziranih na industriski najsveobuhvatnijem portfoliju serverskih procesora, novim AMD Opteron familije procesorima koji donose inspirativan balans performansi, skalabilnosti i efikasnosti.”

AMD je takođe objavio proširenje planova za 2012. dodavanjem AMD Opteron 3000 Serije platforme. AMD Opteron 3000 Serije platforma je namenjena ultra-gustim, ultra-nisko potrošnom 1P Veb Hosting/Veb serverskom i Mikroserverskom tržištu.

Prvi procesori će biti 4-8 jezgarni CPU-ovi kodnog imena “Zurich”, za koje se očekuje da će biti dostupni u prvoj polovini 2012. “Zurich” je baziran na “Bulldozer” arhitekturi i oslanja se na novi Soket AM3+. AMD Opteron 3000 Serije ponuda je dizajnirana za kupce u hosting biznisu koji zahtevaju odgovarajuće servere za njihove klijente.

Ti kupci u veb hosting biznisu i račuanarstvu u oblaku cene uštedu novca povezanu sa nižim troškovima infrastructure, ali i dalje imaju želju za postavljanjem servera vrhunske klase visoke pouzdanosti, izuzetnih sigurnosnih karakteristika i serverskim OS sertifikatom.

IT kupci bilo koje veličine mogu danas iskoristiti nove servere bazirane na inženjerskim i poslovnim prednostima AMD-ove nove “Bulldozer” arhitekture, koja je projektovana za napredne datacentar poslove. Sistemi od strane Acer-a, Cray-a, Dell-a, HP-a, IBM-a, kao i mnogih drugih partnera, očekuje se da će na tržištu biti dostupni u nekoliko narednih dana i nedelja.

AMD takoće predstavlja ugradne serverske procesore dizajnirane za visokog nivoa ugradne sisteme poput skladišne, telekomunikacione i mrežne infrastrukture. Ovi modeli su planirani da budu dostupni kako bi se izašlo u susret potrebama dugotrajnosti na tržistu ugradnih sistema.

Ključne činjenice, performance i tehnički detalji
· 89 procenata veće performanse[vi] u odnosu na najpopularnije serverske procesore[vii] u konkurenciji istih cena[viii]

· Izuzetno sveobuhvatan procesorski portfolio koji skalira od 4- do 16-jezgara
· Nenadmašena energetska efikasnost sa energetskom potrošnjom koja je u skladu sa prethodnom platformskom generacijom i koja se spušta i do 4.375W po jezgruiii

· Od 24 do 84 procenata veće performanse u ključnim poslovima računarstva u oblaku, virtuelizacije i HPC-a[ix]
· Najviši 2P servera TPCC rezultat[x]
· Najnižia cena po virtuelnoj mašini (VM)[xi]

· Do 4 memoriska kanala za do 1600 MHz memoriju

· Jedini x86 procesor koji podržava memorije ultra-niske voltaže, od 1.25 V

· Podržava do 12 DIMM-ova po CPU-u za do 384GB RAM memorije po CPU-u

· Do x16 HyperTransport™ tehologije (HT3) linka sa do 6.4GT/s po linku

Zajedno, ove nove karakteristike omogućavaju AMD-u da pruži nenadmašne performanse, skalabilnost i efikasnost za visoko tredne poslove poput HPC-a, baza podataka, virtuelizacije i pogotovo nadolazećem veb tržišta i tržišta računarstva u oblaku.

Leave a Reply