PC računari

Novi Fujitsu osmoprocesorski “x86” rek-server za najodgovornije zadatke

Fujitsu danas objavljuje globalnu dostupnost novog standardnog industrijskog rek-servera, PRIMERGY RX900 S1, koji po radnim karakteristikama pripada klasi najzahtevnijih sistema visokih performansi, kojoj ujedno donosi i sve beneficije ekonomičnih servera „x86“ arhitekture.

PRIMERGY RX900 S1 nudi finansijskim institucijama, javnom sektoru i drugim delatnostima – visok nivo pouzdanosti za funkcionisanje aplikacija na kojima istovremeno rade mnogobrojni korisnici, u oblasti u kojima su ranije dominirali skupi i ekskluzivni sistemi RISC/Unix arihtekture. Inovativan dizajn ‘neslepljenih’ ploča ukomponavan je sa ponudom usluga i rešenja iz Fujitsu portfolija „Dinamičkih infrastruktura“, kao i sa Intel Xeon procesorima serije 7500 i novom „Intel QuickPath Interconnect“ tehnologijom, kako bi se postigle performanse koje obezbeđuju bezbrižnost i u najkritičnijim i najzahtevnijim primenama, po pristupačnoj ceni.

Uz virtuelizaciju servera, koja sada postaje opšteprihvaćen trend na tržištu, i kosolidaciju virtuelnih mašina „gladnih procesorskih resursa“, primetan je i značajan rast potražnje za fleksibilnim i pouzdanim platformama koje jednostavno prihvataju povećan obim korisnika i brže vraćaju investiciju. PRIMERGY RX900 S1 je upravo takva platforma. Širenje upotrebe aplikacija za prikupljanje i analizu poslovnih podataka, skladištenje i čivanje podataka, uz druge zahtevne baze podataka – za posledicu ima da je karakteristika vertikalnog povećanja performansi sistema postala suštinski važna za veliki broj poslova.

Centralizovana „najodgovornija“ radna opterećenja mogu da se prebace na RX900 S1 bez brige o tome kakve će biti performanse sistema, pošto se ovaj rek-server vertikalno skalira po želji u okviru šasije visine osam jedinica (8 U chassis), i bez potrebe za menjanjem ili reorganizovanjem postojeće rek-infrastrukutre.

Procesorsku snagu obezbeđuje do 64 procesorskih jezgara, do 2 terabajta glavne memorije, plus izuzetno skoncentrisan ulazno-izlazni propusni opseg sa preko 120 gigabajta. Ova platforma takođe pruža kontunitet poslovanja bez premca, tako što se funkcije visoke dostupnosti RX900 S1 sistema odlično uparuju sa funkcijama pouzdanosti, dostupnosti i skalabilnosti Intel Xeon procesora serije 7500.

Generator takvih performansi i mogućnosti povezivanja Fujitsuovog novog rek servera sa osam ležišta za procesor je inovativan ‘naslepljen’ dizajn, zahvaljujući kome nije potreban dodatan hardver da bi istovremeno radilo svih osam procesora, čim je obezbeđen najkraći put između procesora, memorijskih modula i I/O portova. Češće dobavljači jednostavno ‘slepe’ više blejd-servera sa dvaležišta za procesor, što dovodi do ulazno-izlaznih uskih grla.

Jens-Peter Sajk, viši potpredsednik Odeljenja za sisteme data-centara u kompaniji Fujitsu Technology Solutions, napominje da će kombinacija dva trenda na tržištu pospešiti uspeh PRIMERGY RX900 S1 sistema: „Prvi je to što virtuelizacija servera postaje opšteprihvaćen trend, a drugi činjenica da korisnici smanjuju troškove konsolidacijom servera sa dva ili četiri ležišta za procesore, i menjaju svoje zastarele UNIX servere standardnim industrijskim sistemima koji im donose fleksibilnost i povoljan odnos cena/performanse.

Leave a Reply