PC računari

Novi Western Digital Green diskovi sa 64MB cachea

Kompanija KimTec je u svoj portfolio uvrstila nove diskove Western Digitala koji su rađeni na novoj tehnologiji kojom je veličina sektora povećana sa 512byta na 4096byta – AFT (Advance Format Technology). AFT je primenjena na diskovima WD20EARS, WD15EARS, WD10EARS, WD8000AARS i WD6400AARS.

Prednosti su povećanje gustoće zapisa što dovodi do povećanja kapaciteta diska i povećane sigurnosti samog uređaja. Diskovi s AFTom optimizovani su za rad pod Windows Vista, Windows 7 i Mac operativnim sistemima, dok se kod starijih sistema – Windows XP – javlja problem zbog kojeg disk radi značajno sporije nego što bi trebalo. Primećeno je da se isti problem može javiti i na novijim operativnim sistemima.

Kako biste dobili maksimalne performanse koje ova serija diskova i omogućava, možete da sa stranice www.wdc.com/advformat preuzmete i pokrenete utility WD Align. Ceo postupak traje 20-ak min i nikako neće uticati na podatke koji se nalaze na disku. Sa dolaskom Windows 7 SP1 ovaj problem bi trebao biti rešen.

Leave a Reply