PC računari

NVIDIA predstavlja novu generaciju CUDA GPU arhitekture kodnog imena Fermi

Potpuno novi dizajn omogućuje nastanak prvog  svetskog  kompjuterizovanog GPU-a

NVIDIA je danas predstavila novu generaciju CUDA™ GPU arhitekture, kodnog naziva „Fermi”. Potpuno novi dizajn, “Fermi”™ arhitektura je osnova za prvi svetski kompjuterizovani grafički procesor (GPU) koji donosi proboj u oblastima grafike i GPU računarstva.

„NVIDIA i Fermi tim su učinili ogroman korak kako bi GPU učinili atrkativnim za veću grupu programa”, kaže Dave Patterson, direktor Parallel Computing Research Laboratorije Univerziteta Berkli i jedan od autora monografije Arhitektura računara: Kvantitativni pristup. „Verujem da će istorija pamtiti Fermi kao značajni kamen temeljac.”

Predstavljen na kompanijskoj inauguralnoj GPU Technology konferenciji u San Hozeu (Kalifornija), „Fermi”  donosi set karakteristika koji ubrazavaju performanse na širem spektru kopmpjuterskih aplikacija nego ikada pre. Ne konferenciji u organizaciji kompanije NVIDIA prisustvovao je i predstavnik Oak Ridge National Laboratory koji je najavio planove za novi superkompjuter koji će koristiti NVIDIA® GPU zasnovan na „Fermi” arhitekturi. „Fermi” je takođe obezbedio podršku vodećih organizacija uključujući Bloomberg, Cray, Dell, HP, IBM i Microsoft.

“Potpuno je jasno da je GPU danas paralelni kompjuterizovani procesor za opšte svrhe sa vrhunskom grafikom, i da nije više samo grafički čip,” rekao je Jen-Hsun Huang, suosnivač i CEO kompanije NVIDIA. “ Fermi arhitektura, integrisani alati, biblioteke i enigne-ovi su direktni rezultati koje smo uvideli iz rada sa hiljadama CUDA developera širom sveta. Za nekoliko godina osvrnućemo se nazad i videćemo da je Fermi pokrenuo novu GPU industriju.”

Kao osnova za  porodicu sledeće generacije NVIDIA GPU-a pod nazivom GeForce®, Quadro® i Tesla®, “Fermi” sadrži nove tehnologije koje jednostavno morate imati, uključujući:

  • C++, komplementarna podrška za C, Fortran, Javu, Python, Open CL i DirectCompute.
  • ECC, kritičan zahtev za računarske i superačunarske centre koji koriste GPU na višem nivou
  • 512 CUDA Cores™ koji predstavlja novi IEEE 754-2008 floating-point standard, koji prevazilazi čak I najnaprednije GPU
  • 8 puta veću preciznost za aritmetičke performanse u odnosu na poslednju NVIDIA-inu poslednju generaciju GPU-a. Dupla preciznost je od ključnog značaja za računarske aplikacije visokih performansi kao što su linearna algebra, numerička simulacija I kvantna hemija
  • NVIDIA Parallel DataCache™ –  prva svetska realna cache hijerarhija kod GPU-a koja ubrzava algoritme kao što su rešenja za fiziku, raytracing, disperzna matriks multiplikacija gde adrese nisu unapred poznate
  • NVIDIA GigaThread™ Engine sa podrškom za istovremeno kernel izvršavanje, gde različiti kerneli istog konteksta aplikacija mogu da se izvršavaju na GPU u isto vreme (na pimer: PhysX® rešenja za tečna I čvrsta tela)
  • Nexus – prva svetska potpuno integrisana heterogena računarska aplikacija razvojnog okruženja u okviru Microsoft Visual Studija.

Leave a Reply