nvidia
PC računari

NVIDIA doprinosi “open source” zajednici CUDA kompajlerom

Kompanija NVIDIA je danas objavila da LLVM, jedan od najpopularnijih “open source” kompajlera u industriji sada podržava NVIDIA GPU-ove čime dramatično proširuje broj istraživača, nezavisnih softverskih kuća i programerskih jezika koji mogu iskoristiti benefite GPU ubrzanja.

LLVM je često korišćena “open source” kompajler infrastruktura, sa modularnim dizajnom koji čini dodavanje podrške za različite programerskie jezike i procesorske arhitekture lakšim. CUDA® kompajler pruža C, C++ i Fortran podršku za ubrzavanje aplikacija koristeći masivne paralelne NVIDIA® procesore. NVIDIA je radila zajedno sa LLVM developerima kako bi se dodale promene u izvornom kodu CUDA kompajlera u samom LLVM jezgru i modulu za paralelno izvršavanje “thread”-ova. Kao rezultat programeri sada mogu razviti aplikacije za GPU akceleratore koristeći veći broj programerskih jezika, time čineći GPU računarstvo pristupačnijim i lakšim nego ikada ranije.

LLVM podržava veliki broj programerskih jezika i “front end”-ova, uključujući C/C++, Objective-C, Fortran, Ada, Haskell, Java bytecode, Python, Ruby, ActionScript, GLSL i Rust. Takođe je i kompajler infrastruktura koju NVIDIA koristi za svoju CUDA C/C++ arhitekturu i široko je prihvaćena od strane vodećih kompanija kao što su Apple, AMD i Adobe.

“Double Negative je preneo svoj softver koji se koristi za proračune dinamike tečnosti kako bi iskoristiospecifični jezik Jet koji je baziran na LLVM-u”, izjavio je Dan Bailey, istraživač u kompaniji Double Negative i učesnik u LLVM projektu. “Uz postojeće arhitekture koje podržava, novi LLVM kompajler otvorenog koda od kompanije NVIDIA omogućava lako kompajliranje jako optimizovanog koda za NVIDIA arhitekturu procesora kao bi masivno ubrzali proračune u simulacijama koje se koriste u filmskim efektima.”

“MathWorks koristi elemente LLVM lanca alata kako bi dodao GPU podršku MATLAB jeziku”, izjavio je Silvina Grad-Freilich, senior menadžer zadužen za marketing,paralelna računarska tržišta u kompaniji MathWorks. “GPU podrška sa LLVM kompajlerom otvorenog koda je značajan za tehničku zajednicu kojoj služimo”.

“Kod koji smo pružili LLVM-u je baziran na proverenim, široko dostupnim CUDA proizvodima, omogućavajući programerima garanciju pouzdanosti i potpune kompatibilnosti sa stotinama miliona NVIDIA GPU-ova instaliranih naračunarima i serverima danas”, izjavio je Ian Buck, generalni menadžer GPU računarskog softvera u kompaniji NVIDIA. “Ovo je stvarno prekretnica u GPU računarstvu i pruža istraživačima i programerima neverovatan nivo fleksibilnosti i izbora kada su u pitanju programerski jezici i hardverska arhitektura za aplikacije sledeće generacije”.

Leave a Reply