PC računari

NVIDIA GPU pokreće sve filmove nominovane za Oscara u konkurenciji najboljih vizuelnih efekata

Studiji nominovani za Oskara u kategoriji najboljih vizuelnih efekata  za filmove “Avatar”, “Disktrikt 9” i “Zvezdane staze” koristili su NVIDIA Quadro GPU kako bi dobili kreativna priznanja

Svi filmovi nominovani za nagradu američke filmske akademije (Oskar) za vizuelne efekte u ovogodišnjoj konkurenciji urađeni su uz pomoć NVIDIA® Quadro® profesionalne grafike koja pokreće ove sjajne specijalne efekte.

Nominovani filmovi, „Avatar,” „Distrikt 9” i „Zvezdane staze”, doneli su do sada neviđeni nivo sofisticiranosti i realizma na veliko platno u formi kompjuterski generisane fantazije i SF svetova. Pobednik će biti proglašen na 82. ceremoniji dodele Oskara 7. marta u Kodak teatru u Holivudu (Kalifornija).

Weta Digital Ltd., iz Velingtona (Novi Zeland), dugogodišnji partner kompanije NVIDIA, radila je kao primarni izvođač vizuelnih efekata za „Avatar“. Oni koriste Quadro profesionalnu grafiku i NVIDIA Tesla™ računarska rešenja visokih performansi u produkciji vizuelnih efekata. Računarska kompleksnost izrade „Avatara“ bila je značajno viša od svih projekata na kojima je Weta do sada radila.

Morali smo da razmišljamo o renderovanju na sasvim različit način, zbog kompleksnosti ‘Avatara’,” kaže Sebastian Sylwan, Wetin šef istraživanja i razvoja. „Sarađujući sa  NVIDIA, osmislili smo način za renderovanje neverovatno sofisticiranih scena za mnogo kraće vreme, dajući umetnicima sposobnost da slobodno eksperimentišu sa različitim osvetljenjima i mogućnost  bržeg ponavljanja.“

Studio Industrial Light & Magic (ILM), osnovan u San Francisku, proizveo je 850 od približno 1000 scena u najnovnijim „Zvezdanim stazama“ i vizuelne efekte za šest od prethodnih deset nastavaka ovog serijala. Ovaj rad je iziskivao opsežno razaranje planete, stvaranje svemirskog broda Enterprajz i ostalih letilica i bića, kao i prostranih digitalnih reljefnih slika.

„Ovaj projekat predstavlja naš najambiciozniji rad na filmu ‘Zvezdane staze’ do sada. Uzeli smo scene koje imaju kultni status iz prethodnih nastavaka serijala i zaista ih podigli na viši stupanj uz kreativnu viziju J.J. Abramsa“, kaže Michael DiComo, supervizor ILM Digital Production-a.

Naši timovi u ILM-u uspostavili su čvrsto razvojno partnerstvo sa kompanijom NVIDIA kako bi doprineli pomeranju granica  vizuelnih efekata na viši nivo. U kompaniji, svaki od naših high-end servera ima NVIDIA Quadro FX 5800 karticu kako bi se obezbedila visoko uverljiva vizuelizacija u realnom vremenu i vrlo kompleksan nivo rada kakav jedan film poput ‘Zvezdanih staza’ zahteva.“

Image Engine Design Inc. iz  Vankuvera (Britanska Kolumbija, Kanada) proizvela je vizuelne efekte za „Distrikt 9“ koji na dokumentaran način integriše vanzemaljsku rasu i koji je snimljen u Johanesburgu (Južna Afrika). U filmu je korišćeno skoro 100 NVIDIA Quadro profesionalnih grafičkih kartica na Linux-ovim radnim stanicama u stvaranju svih scena sa vanzemaljcima.

Odluka da se koristi NVIDIA Quadro grafika na ‘Distriktu 9’ i ostalim filmskim projektima bila je vrlo jednostavna – ona zaista radi odlično“, kaže B. Terry Bates, šef sistema, Image Engine.

The Embassy Visual Effects Inc., takođe iz Vankuvera, napravili su Exo-suit, scenu koja predstavlja vrhunac ovog filma, takođe koristeći NVIDIA procesore.

Suočili smo se se sa animiranjem vrlo kompleksnih karaktera koji se pojavljuju u preko sto scena“, kaže Simon Van de Lagemaat, The Embassy CG supervizor.  „ NVIDIA grafičke kartice su bile ključne u pružanju brzine našim umetnicima i povratne reakcije koja im je bila potrebna za proizvodnju sjajnih animacija u ekstremno kratkim rokovima.

Dan Vivoli, viši potpredsednik kompanije NVIDIA, rekao je da je kompanija ponosna što je igrala tako važnu ulogu u ovim uspesima.

Kompleksni kompjuterski generisani svetovi koje su kreirale ovogodišnje nominovane kompanije za najbolje vizuelne efekte oduševili su posetioce bioskopa i oborili rekorde u prodaji karata. I dok ne znamo ko će odneti Oskara kući, ono što znamo jeste da je NVIDIA počastvovana što je partner svih njih. The Embassy VFX, ILM, Image Design i Weta Digital izazivaju nas da stvorimo tehnologije koje će im, za uzvrat, omogućiti da razviju svoje snage na način koji nikada nismo mogli ni da zamislimo.

Leave a Reply