PC računari

NVIDIA najavljuje “Projekat Denver” za proizvodnju procesorskih jezgara baziranih na ARM arhitekturi

NVIDIA je danas objavila da planira da napravi procesorska jezgra visokih performansi bazirana na ARM arhitekturi, koja treba da podrže buduće proizvode obuhvatajući sve od desktop računara i servera do radnih stanica i superračunara.

Poznata pod internim nazivom “Project Denver”, ova inicijativa podrazumeva da NVIDIA CPU pokreće ARM set instrukcija, koji će u potpunosti biti integrisan na istom čipu na kome se nalazi I NVIDIA GPU.

Ovaj novi procesor proizilazi iz strateškog partnerstva, koje je takođe danas objavljeno, po kome je kompanija NVIDIA dobila pravo da proizvede sopstvena CPU jezgra visokih performansi bazirana na budućoj ARM arhitekturi procesora. Povrh toga, kompanija NVIDIA je licencirala aktuelni Cortex™-A15 baziran na ARM tehnologiji za Tegra® mobilne procesore buduće generacije.

„ARM je procesorska arhitektura koja se najbrže razvija do sad”, izjavio je Jen-Hsun Huang, predsednik i izvršni direktor kompanije NVIDIA. „Ovo označava početak ere pod nazivom „Internet svuda”, gde svaki uređaj omogućava instant pristup internetu, koristeći unapređena CPU jezgra i bogate operativne sisteme.

Sveprisutnost ARM tehnologije i otvoren modelposlovanja čine je savršenom arhitekturom za ovu novu eru. Projektom Denver mi pravimo ARM CPU jezgro visokih performansi u kombinaciji sa našim masivno paralelnim GPU jezgrima kako bismo proizveli novu klasu procesora”, izjavio je.

Voren Ist, izvršni direktor za ARM je izjavio sledeće: „Kompanija NVIDIA je ključni partner za ARM i ova objava pokazuje potencijal koji to partnerstvo omogućava. Sa ovom licencom za arhitekturu,NVIDIA će se naći na čelu sledeće generacije ScC dizajna, čineći da era Interneta svuda postane realnost.”

Leave a Reply