PC računari

NVIDIA Tegra 4 najbrži mobilni procesor na svetu koji je baziran na jednom čipu

Tegra 4 poseduje 72 optimizovana GPU jezgra, četvorojezgarni Cortex-A15 CPU za superiorne performanse i efikasnost, kao i podršku za LTE sa opcionim čipsetom

NVIDIA je danas predstavila NVIDIA Tegra 4 , najbrži procesor na svetu koji je baziran na jednom čipu, sa rekordnim performansama i autonomijom baterije, za besprekorno korišćenjepametnih telefona, tableta, gejmerskih uređaja, infotainment sistema i navigacija, kao i računara.

Tegra 4 nudi izvanrednu grafiku, izuzetno brzu pretragu interneta, impreivne vizuelne sadržaje i nove mogućnosti za kameru kroz kompjutersku fotografiju.

Tegra 4, koja je nosila radni naziv “Wayne”, poseduje 72 optimizovana NVIDIA GeForce GPU jezgra – odnosno šestostruko veću grafičku snago u odnosu na Tegra 3 GPU  – koji donose realističnije gejmersko iskustvo i prikaz u visokoj rezoluciji. Po prvi put, primenjuje se najnapredniji četvorojezgarni CPU koji se može naći u ARM-u, Cortex-A15, koji donosi  2.6 puta bržu pretragu interneta i revolucionarne performanse aplikacija.

Tegra 4 takođe omogućava globalnu 4G podršku za glas i podatke, uz pomoć opcionog čipseta, NVIDIA Icera i500 procesora pete generacije. Efikasniji i 40 procenata manjih dimenzija od standarnih modema, i500 učetvorostručuje sposobnost procesovanja u odnosu na prethodnika.

„Tegra 4 pruža ogormnu moć procesovanja i efikasnost za pokretanje pametnih telefona i tablet uređaja, uređaja namenjenih za gejming, sistema koji se koriste u automobilima i PCračunarima“, kaže Fil Karmak, viši potpredsednik Tegra poslovanja u kompaniji NVIDIA, koji dodaje: „ Njene nove mogućnosti, naročito u oblasti kompjuterske fotografije, pomoći će u poboljšanju čitavog niza postojećih proizvoda i dovesti do stvaranja novih i uzbuljivih rešenja.“

Kompujterska fotografija

Među revolucionarnim stvarima koje donosi Tegra 4 procesor je njegova arhitektura za kompjutersku fotografiju arhitektura (engl. Computational Photography Architecture), koja automatski omogućava dobijanje fotografija i video zapisa velikog dinamičkog raspona (HDR) tako što spaja procesorsku moć grafičkih procesora, centralnih procesora i procesora unutar kamere za sliku i signal.

HDR tehnologija omogućava da se naprave fotografije, uključujući i one napravljene pomoću fleša, onakve kakve ih vidi ljudsko oko – sa detaljima koji se vide kako u svetlim, tako i u tamnim delovima.

Najbolja energetska efikasnost

Dizajniran za maksimalnu energetsku efikasnost, Tegra 4 procesor sadrži baterijsko jezgro druge generacije za uštedu energije tokom standardne upotrebe i PRISM 2 displej tehnologiju koja umanjuje pozadinsko osvetljenje dok u isto vreme donosi superiorne vizuale.

Tegra 4 koristi do 45 procenata manje energije od svog prethodnika, Tegra 3 procesora, kada je uobičajena upotreba u pitanju. Takođe, omogućava do 14 sati HD video reprodukcije na telefonima

Tegra 4 ključne karakteristike

·                GeForce GPU sa 72 optimizovana jezgra

·                Četvorojezgarni ARM Cortex-A15 CPU, plus  jezgro za štednju baterije druge generacije

·                Arhitekturu za kompjutersku fotografiju

·                Podršku za LTE sa opcionim Icera i500 čipsetom

·                Video podrška ultra visoke definicije od 4K

Leave a Reply