PC računari

NVIDIA Tesla GPU upravljaju roverom i procesiraju 3D video sa Meseca

Nemački naučni tim koristi NVIDIA Tesla GPU-ove kako bi prizemljio, upravljao roverom i procesovao 3D video sa Meseca na Google Lunar X takmičenju

Kompanija NVIDIA je danas objavila da tim nemačkih naučnika koji učestvuje u globalnom takmičenju koristi NVIDIA® Tesla® GPU –ove kako bi prizemljio rover robota na Mesec do 2015. godine.

Google Lunar X PRIZE je takmičenje koje je kreirano kako bi negovalo novu eru u istraživanju Meseca i koje nudi najveću internacionalnu nagradu za takmičenje tog tipa u istoriji. Ukupno 30 miliona dolara će biti dodeljeno prvim privatno finansiranim timovima koji bezbedno prizemlje rover na površinu Meseca, provozaju se roverom 500 metara preko površine Meseca i prenesu detaljan video, fotografije i podatke na Zemlju za potrebe istraživanja.

Tim od 100 nemačkih naučnika, inženjera i developera je formirao Part-Time Scientists (PTS), jedan od 26 timova širom sveta koji će učestvovati na takmičenju. Kako bi još više osigurao uspeh, PTS tim koristi NVIDIA Tesla GPU-ove u više servera i radnih stanica u svom kontrolnom centru, odakle će se upravljati roverom Asimov. Tesla GPU-ovi će ubrzati računarski zahtevne zadatke na misiji kao što je simulacija navigacije vozilom, nadgledanje pozicija rovera u realnom vremenu i obrada i prenos videa i fotografija visoke rezolucije.

“NVIDIA GPU-ovi će osigurati pomoć pri sletanju rovera i omogućiti obradu velikog broja informacija kako bi unapredili naše razumevanje Mesečeve površine”, izjavio je Robert Böhme, vođa PTS tima. “Istovremeno planiramo da demonstriramo i neverovatna naučna dostignuća koja su moguća sa modernom GPU tehnologijom visokih perfomansi.”

PTS tim će imati koristi od Tesla GPU-ova pri svim koracima misije. Tokom pripreme i planiranja GPU-ovi će biti korišćeni za simuliranje miliona drugačijih scenarija misije. Ovo će omogućiti timu da unapredi tehnike lansiranja i sletanja kroz podešavanje starta i trajanja rada motora kako bi se izmenio pravac kretanja uz minimalne šanse za grešku.

Kada Asimov bude stigao do svog odredišta PTS tim će iskoristiti računarsku snagu Tesla GPU-ova kako bi usmerio i nadgledao aktivnosti rovera i generisao veoma detaljne mape Meseca uz pomoć prenetih stereoskopskih 3D fotografija.

Brza obrada ogromne količine video snimaka koju šalje Asimov i slanje povratih informacija o smeru kretanja rovera od krucijalnog su značaja za uspeh misije. Bilo kakav zastoj može skrenuti Asimov-a sa tačne putanje i u najgorem slučaju uvećati šanse da udari u prepreku koja može izazvati prekid misije od strane PST tima.

Sa NVIDIA GPU-ovima PST očekuje dostizanje od 5 do 10 puta većeg ubrzanja kada je u pitanju obrada ogromne količine video materijala koju kreira rover. Samo GPU-bazirani sitemi imaju računarsku snagu koja je potrebna kako bi se obrada informacija i isporuka obavile na cenovno prihvatljiv način i u realnom vremenu.

O Google Lunar X nagradi

Google Lunar X nagrada od 30 miliona dolara je kreirana 2007. godine od strane X PRIZE fondacije sa ciljem kreiranja misija za istraživanje Meseca koje su najmanje 90 odsto finansirane iz privatnih izvora. Takmičenje trenutno broji 26 timova i 17 zemalja. Glavna nagrada od 20 miliona dolara će biti dodeljena timu koji ispuni sve zahteve takmičenja na dan ili do 31. decembra 2015. Više informacija možete naći na Google Lunar X PRIZE web sajtu.

One thought on “NVIDIA Tesla GPU upravljaju roverom i procesiraju 3D video sa Meseca

  1. darko

    CUDA je genijalna stvar. Kad bi se na nekom informatickom fakultetu otvorio predmet “Supercomputing” i ucio studente kako da programiraju graficke kartice, to bi bio najslusaniji predmet!

Leave a Reply