PC računari

NVIDIA Tesla grafičke kartice u superračunarima

Novembarska lista “Top500” najbržih superkompjutera na svetu je predstavljena danas na www.top500.org i pokazala je da NVIDIA® Tesla grafičke karte čine sastavni deo sistema u tri od pet Superkompjutera.

Tesla grafičke karte se nalaze na prvom, trećem i četvrtom slotu skoro predstavljenog Tianhe-1A sistema, koji je zauzeo najbolje mesto rekordom u performansama od 2.507 petaflopa. Pet najbolje rangiranih sistema su bili (sistemi sa grafičkim procesorima su u zelenoj boji):

RankNameLocationLinpack Perf.# of GPUsPower Consumption
1Tianhe-1AChina2.507 PF71684.04 MW
2JaguarUSA1.75 PFn/a6.95 MW
3NebulaeChina1.27 PF46402.55 MW
4Tsubame 2.0Japan1.192 PF42001.340 MW
5HopperUSA1.05 PFn/a2.93 MW

Najbolja tri superkompjutera bazirana na grafičkim procesorima daju bolje performanse nego svi ostali sistemi u Top 10 zajedno. Najznačajniji novi superkompjuter koji je dospeo na listu je Tsubame 2.0, novi Superkompjuter sa Tokijskog Institura za Tehnologiju. Sistem donosi petaflop performanse, dok u isto vreme ostaje jako efikasan, trošeći samo 1.340 megavata, značajno manje energije nego bilo koji drugi sistem na Top 5 listi.

“Tsubame 2.0 je impresivno dostignuće koje balansira performanse sa potrošnjom energije i time donosi energetski najštedljiviji petaflop superkompjuter koji je ikada napravljen,” izjavio je Bil Deli, glavni naučnik u NVIDIA kompaniji. “Put ka Exascale računarstvu će biti popločan revolucionarnim sistemima kao što je Tsubame 2.0.”

Grafički procesori su brzo postali tehnologija koja stoji iza najboljih svetskih superkompjutera. Oni se sastoje iz stotina paralelnih procesororskih jezgara koja su sposobna da podele velike računarske procese i da ih procesuiraju simultano, i tako značajno povećaju performanse sistema. Heterogeni sistemi napravljeni na grafičkim procesorima i konvencionalnim procesorima zahtevaju manje prostora i troše manje energije, tako čineći superkompjutere isplativijim i dostupnijim nego ikada pre.

Deli je plenarni govornik na ovonedeljnoj SC’10 konferenciji o super-računarstvu u Nju Orleansu i držaće predavanje u Sredu, Novembar 17, na temu “GPU Računarstvo: Ka Exascale računarstvu i dalje od njega”. Za više informacija o NVIDIA Tesla grafičkim procesorima visokih performansi, posetite sledeći sajt.

Leave a Reply