PC računari

NVIDIA Tesla procesori pokreću najbrži svetski superkompjuter

Tianhe-1A, novi superkompjuter predstavljen danas na HPC 2010 u Kini, postavio je novi rekord u performansama, 2 507 petaflopa, kako je izmerio LINPACK benchmark, što ga čini najbržim sistemom u Kini i današnjem svetu[1].

Tianhe-1A predstavlja moderno heterogeno računarstvo spajajući masivno paralene GPU-e i CPU-e sa više jezgara, što omogućuje značajna dostignuća u performansama, veličini i snazi. Ovaj sistem koristi 7,168 NVIDIA® Tesla™ M2050 GPU-ova i 14,336 CPU-ova; bilo bi potrebno više od 50 000 CPU-ova i duplo više prostora da bi se postigle iste performanse ako bi se koristio samo CPU.

Još značajnije, sistem od 2 507 petaflopa koji se sastoji samo iz CPU-ova trošio bi više od 12 megavati. Zahvaljujući upotrebi GPU-ova u heterogenoj računarskoj sredini, Tianhe-1A troši samo 4,04 megavati, čineći da ušteda energije bude 3 puta veća – ta razlika u potrošnji energije je dovoljna da se godišnje elekrtičnom energijom snabde preko 5000 domova.

Tianhe-1A je dizajnirao Nacionalni Univerzitet za Vojnu Tehnologiju (NUDT) u Kini. Sistem je smešten u Nacionalnom centru za superkompjutere u Tjencinu i već je potpuno operativan.

„Performanse i efikasnost Tianhe-1A jednostavno nisu bile moguće bez GPU-ova, ” izjavio je Guangming Lu, direktor Nacionalnog centra za superkompjutere u Tjencinu. „Naučna istraživanja koja su sada moguća sistemom ovih razmera gotovo su neograničena; prezadovoljni smo rezultatima.”

Tianhe-1A superkompjuter radiće po sistemu otvorenog pristupa i koristiće se za obimno naučno računarstvo.

„GPU redefiniše visoke preformanse u računarstvu,” izjavio je Jen-Hsun Huang predsednik i izvršni direktor kompanije NVIDIA. „Pored Tianhe -1A, GPU obezbeđuje snagu za dva od tri najbrža kompjutera na svetu danas. Ovi GPU superkompjuteri su neophodan alat za naučnike koji žele višestruko ubrzaju svoja otkrića;

NVIDIA Tesla GPU-i, zasnovani na CUDA™ arhitekturi paralelnog računarstva, posebno su dizajnirani za računarstvo visokih performansi (HPC), transformativne sposobnosti rastu u mnogim oblastima HPC, uključujući otkriće lekova, modelovanje uraganai cunamija, istraživanja o kanceru, dizajnu automobila pa čak i proučavanju galaksija.

Leave a Reply