PC računari

NVIDIA Tesla procesori pokreću nove IBM servere

NVIDIA je danas objavila da su najnoviji IBM iDataPlex serveri prvi široko dostupni sistemi visokih perfomansi (HPC), konstruisani oko serije 20 NVIDIA® Tesla™ GPU-ova.

“NVIDIA pruža inovativno rešenje korisnicima koji postavljaju nove standarde dizajniranja računara visokih perfomansi”, izjavio je Dave Turek, podpredsednik, Deep Computing, IBM. “GPU akceleracija pruža unapređenje perfomansi mnogim aplikacijama u oblastima istraživanja energenata, naučnih i finansijskih usluga. Jedna od najznačajnijih tehnologija u oblasti superračunara na koju treba obratiti pažnju sledećih godina”.

NVIDIA Tesla M2050 je GPU računarski modul integrisan u servere koji isporučuju enormne količine perfomansi i pri tome omogućavaju maksimalnu pouzdanost i usku integraciju sa alatima za monitoring i menadzment sistema. Takođe pružaju osoblju u data centrima veći izbor načina implementacije GPU-ova. Na primer, samo jedan primerak 1U servera1, opremljen sa dva Tesla M2050 GPU modula ima osam puta veće perfomanse na LINPACK testu u odnosu na klasični 1U2 server.

“Adaptacija Tesle od strane IBM-a u njihovoj HPC server linij proizvoda je najznačajniji događaj u istoriji Tesle”, izjavio je Andy Keane, generalni menadžer, Tesla business u NVIDIA kompaniji. “Naučnici širom sveta sada imaju pristup Tesla i CUDA tehnologiji zahvaljujući svetskom lideru u tehničkom računarstvu”.

GPU računarstvo dostiže kritičnu masu. Više od 350 univerziteta održava predavanja o CUDA tehnologiji koja omogućava GPU-ovima upotrebu u superračunarima i ostalim vizuelnim računarskim aplikacijama. U prethodne dve godine napisano je 10 knjiga na ovu temu od strane istraživača i developera. CUDA developer toolkit je preuzet više od 200.000 puta, omogućavajući razvoj aplikacija na mnogim naučnim poljima koja uključuju superračunare. Ona uključuju finansijski modeling, naftu i ulje, državne i odbrambene aplikacije a takođe i ključne istraživačke primene u bionauci, kao što je AMBER, GROMACS i NAMD.

Leave a Reply