PC računari

Otkriven malver za krađu ličnih podataka sa POS sistema

Otkriven je novi malware nazavan “Dexter” kreiran za prikupljanje korisničkih identifikacijskih podataka iz POS (Point of sale) sistema.

Iz Trend Micra ističu da je uočen u POS sistemima u hotelima i drugim kompanija, te da trenutno nije utvrđen izvor infekcije. Sa obzirom da POS sistemi uglavnom nemaju direktnu vezu sa Internetom, malo je verovatno da je malver preuzet sa zlonamernih web lokacija ili da je ubačen. Analiza BKDR_DEXTR.A zlonamernog koda pokazala je da preuzima fajlove, šalje informacije i između ostalog proverava memoriju.

Glavna osobenost malvera je skupljanje i slanje određenih podataka udaljenom serveru. Neki od mogućih podataka koji mogu biti ukradeni sa POS sistema uključuju korisničko ime, ime računara, ključ za dešifrovanje poslane informacije, podatak o OS-u i listu pokrenutih procesa.

Sve te podatke verovatno dupliciraju udaljeni zlonamerni korisnici. Utvrđeno je da je izvršni zlonamerni kod zapakovan i šifrovan i kada se učita, učitava dugački kod za dešifrovanje stvarnog koda. Međutim, ta rutina dešifrovanja uključuje samo kombinaciju XOR i ADD instrukcija, sa primenom hardcoded ključa, što ustvari analizu malvera čini teškom. Za razliku od Zeusa i SpyEyea, Dexter direktno ne inficira sistem korisnika za prikupljanje podataka, već isti učinak postiže inficiranjem određenog POS sistema. Više u izveštaju SC magazina

Leave a Reply