PC računari

Otvoreni HP ekosistem omogućava softverski definisane mreže

Kroz SDN Developer Kit i SDN App Store organizacije mogu razvijati, testirati i pokretati aplikacije

HP predstavlja prvi otvoreni ekosistem za korporativne softverski definisane mreže (SDN). Uz HP SDN Developer Kit (SDK) i HP SDN App Store to stvara nove poslovne prilike za HP-ove partnere i predstavlja jednostavniji način za nabavku i pokretanje mrežnih servisa.

hp

“Uz SDN mrežna industrija ima priliku da na tržište izbaci disruptivne inovacije i napravi veliki skok unapred”, rekla je Bethany Mayer, viša potpredsednica i generalna direktorka, Networking, HP. “HP je napravio najsveobuhvatniju ponudu SDN oroizvoda, kao i otvoreni SDN ekosistem, što omogućava kompanijama i partnerima da brzo prilagode mrežu potrebama poslovanja i aplikacija.”

Inovacije kroz otvoreni ekosistem

HP SDN Developer Kit daje HP AllianceOne partnerima, kao i nezavisnim proizvođačima softvera, pristup alatima neophodnim za razvoj, simuliranje i proveru korporativnih SDN aplikacija za prodaju kroz HP SDN App Store. Ovi alati partnerima omogućava da:

 • brzo razviju nove aplikacije direktno na HP VAN SDN kontroleru koristeći API dokumentaciju, vodič za programere i primere koda;
 • da uz SDN paket za simulaciju i HP SDN Virtual Lab testiraju funkcionisanje aplikacija u okruženju koje simulira korisničko okruženje; i
 • da kroz SDN Validation Test provere da li nove aplikacije zadovoljavaju HP-ove standarde.

Prodavnica za SDN aplikacije

HP SDN App Store je otvorena prodavnica kroz koju partneri mogu prodavati SDN aplikacije kako bi ih korisnici u svega nekoliko klikova pokretali u svojim mrežama. SDN App Store će sadržati aplikacije koje je razvio HP, aplikacije napravljene u saradnji sa partnerima, aplikacije koje su partneri sertifikovali, kao i aplikacije nastale u zajednici.

 

HP SDN App Store daje kompletnu infrastrukturu neophodnu za online prodaju, a svaku aplikaciju odobrava HP kako bi garantovao njihov kvalitet. Korisnici mogu kreirati bezbedan, privatan portal kojem pristup imaju samo zaposleni i preko kojeg mogu preuzeti i pokrenuti HP VAN SDN kontroler.

 

Da bi osnažio otvoreni SDN ekosistem, HP je OpenFlow podršku dodao u 10 novih rutera iz HP FlexNetwork ponude, među kojima su HP MSR2000, 3000, 4000 i HP Virtual Services Router (VSR) serija. Ovi uređaji proširuju postojeću OpenFlow bazu koju čini 50 svičeva, odnosno preko 25 miliona instaliranih portova.

SDN usluge fokusirane na ljude, procese i tehnologiju

HP Technology Services nudi nove usluge za projektovanje, implementaciju i podršku, koje korisnicima omogućavaju da naprave i pokrenu SDN rešenja za kreiranje agilne i fleksibilne mreže koja je usklađena sa potrebama organizacije. Nove usluge su:

 • HP SDN podrška za programere – obuhvata non-stop telefonsku podršku i prioritetno odgovaranje na forumu;
 • HP SDN podrška za aplikacije – omogućava korisnicima da unaprede svoje iskustvo i postignu željeni rezultat sa aplikacijama kao što su Sentinel i objedinjene komunikacije i kolaboracija; i
 • usluge i podrška za HP OpenFlow proizvode – obuhvataju niz usluga za korišćenje OpenFlow rešenja radi ostvarivanja prednosti od SDN implementacije.

Priprema IT osoblja za SDN okruženje

Radi pripreme IT profesionalaca da razumeju promene u veštinama neophodnim za upravljanje načinom na koji SDN rešenja menjaju kreiranje, programiranje i upravljanje mrežama, kompanija uvodi SDN Learning Journey program i SDN sertifikate, kao deo HP ExpertOne programa.

 

HP SDN Learning Journey obuhvata tri koraka za pripremu, aktiviranje i isporuku SDN rešenja, a kombinuje tradicionalne mreže i SDN arhitekturu. Kroz HP SDN sertifikaciju, IT stručnjaci, menadžeri i programeri mogu biti sigurni da zadovoljavaju stroge HP-ove standarde za korporativne SDN instalacije.

Cene i dostupnost

 • HP SDN App Store će se pojaviti tokom prve polovine 2014. godine
 • HP SDN Developer Kit će biti dostupan od novembra 2013. godine
 • HP SDN podrška za programere će biti dostupna od novembra 2013. godine. HP SDN usluge i podrška za aplikacije i HP OpenFlow proizvode bie dostupna od prve polovine 2014. godine.
 • Cena za HP Virtual Application Network SDN Controller počinje od 495 dolara.
 • SDN Learning Journey program je već dostupan.
 • SDN sertifikacija će biti moguća od decembra 2013. godine.
 • HP-ovi MSR ruteri su dostupni od 30. septembra 2013. godine po početnoj ceni od 1.000 dolara.
 • HP-ovi Virtual Services Routers (VSR) su dostupni od 30. septembra 2013. godine po početnoj ceni od 500 dolara.

 

Najvažniji HP događaj za koreisnike u EMEA regionu, HP Discover, održaće se od 10-12.decembra u Barseloni, Španija.

Leave a Reply