PC računari

Predviđanja kompanije Kingston Technology o tržištu u 2011. godini

Džon Tu, predsednik i ko-osnivač kompanije Kingston Technology, nezavisnog svetskog lidera na tržištu memorijskih proizvoda, govori o svojim predviđanjiima za 2011., budući da se poslovanje i potrošači prilagođavaju novim i inteligentnim uređajima osmišljenim da odgovore na masovnu eksploziju podataka. G.din Tu vidi unepređenje solid state drajvova (SSD), sve masovnije usvajanje cloud računarstva i potrebu potrošača da organizuju i čuvaju podatke kao ključna pitanja za sledeću godinu.

Revolucija u korišćenju SSD uređaja

Ma šta direktori informacionih tehnologija planirali za sledećih godinu ili dve, moraju biti sigurni da su ispitali uticaj koji rešenja bazirana na NAND/ Flash tehnologiji mogu imati na garanciju uspeha njihove strategije. SSD tehnologija je 2010. bila vrhunac, dok je šire usvajanje vođeno potrebom za boljim performansama uređaja rezultiralo brzim smanjenjem troškova po gigabajtu. Očekujemo nastavak ovog trenda u 2011. budući da preduzeća usvajaju SSD tehnologiju kako bi poboljšali performanse uređaja koje klijenti koriste i gledaju da maksimalno iskoriste svoje uređaje na duže vreme. Ne samo da će se preduzećima investicija vratiti nego će takođe videti povećanje produktivnosti njihovih zaposlenih.

Kako obim podataka neumitno raste očekujemo da će SSD postati za klijente najistaknutija forma internog skladištenja u toku narednih pet godina, naročito u oblasti poslovanja. Takođe očekujemo da će SSD i HDD koegzistirati neko vreme na računarskoj platformi potrošača (gde bi prelazak na cloud, na primer, mogao trajati duže), gde SSD pokreće boot, OS i zahtevne aplikacije, a HDD nastavlja sa skladištenjem podataka.

U 2011., kako tehnologija SATA 3.0 postaje sve popularnija, SSD tehnologija će evoluirati kako bi zauvek promenila način na koji su računarski sistemi dizajnirani, naročito u industrijskim i namenskim okruženjima. Integracija novih SSDova u kompjuterizovane uređaje omogućiće industrijama kao što su automobilska i proizvodna i aplikacijama kao što su ATM i CCTV veću korist od poboljšanja performansi, smanjenog broja grešaka HDDa  i veće izdržljivosti kako bi se produžio životni ciklusa sistema.

Iskorišćavanje potencijala Virtuelizacije Memorije

U poslednjih nekoliko godina, veliki deo diskusije bio je posvećen cloud računarstvu i iako su očekivanja bila velika, ovaj hit nije još uvek opravdao buku koju je izazvao. Uprkos razvoju SAP softvera kao usvajanja servisa (SaaS) i većeg broja aplikacija na tržištu, ograničenja kao što su brzina protoka informacija u data centru i sigurnost podataka i dalje treba da se razvijaju pre nego što vidimo masovnu primenu. U 2011. bićemo svedoci veće potrebe za više virtuelizacije dok korporativno tržište nastavlja da uočava prednosti ‘obavljanja više stvari sa manje ulaganja’ građenjem okruženja sa virtuelnim serverima. Kako virtuelizacija nastavlja da se razvija, bazične komponente kao što su procesiranje i memorija će biti deo agende budući da preduzeća nastoje da dođu do efikasnih načina upravljanja sve većim brojem podataka.

Tehnološki skok USB 3.0

Sa više od 3 milijarde preuzetih sadržaja iz App Store-a ove godine i 10 milijardi preuzetih sadržaja sa iTunes-a, ljudi kreiraju, razmenjuju i upotrebljavaju više sadržaja no ikad. Kako sadržaj raste, uloga USB-a će evoluirati od uređaja čija je jedina namena bila skladištenje podataka, do aktivnog i neophodnog uređaja u životu potrošača koji lako i pouzdano razmenjuje, premešta i čuva sadržaj – bilo gde, bilo kad.

Mobilni Tableti i njihov kapacitet skladištenja

Tržište mobilnih tableta tek počinje da uzima maha zahvaljujući predstavljanju iPad-a i drugih sličnih tablet uređaja. Ove inteligentne naprave su dizajnirane tako da omoguće novo iskustvo u načinu ljudske interakcije sa sadržajem koji im je dostupan bilo kad i bilo gde. Jedino ograničenje tableta koji su trenutno dostupni je njihova mala ugrađena memorija. Ovo će voditi ka mogućnostima u 2011. kada će proizvodi bazirani na Fleš memoriji imati veliki potencijal da budu iskorišćeni kao dodatna, eksterna memorija za ove gedžete. Potrošači će pažljivo gledati koju vrstu iz ponude eksternih memorija  mogu da iskoriste u kombinaciji sa svojim tabletom koji će zadovoljiti njihove potrebe, dok su na vrhu liste zahteva brzina transfera i dodatna zaštita.

Leave a Reply