PC računari

Procesor Intel Itanium 9300 donosi nove performanse i skalabilnost za mission-critical računarstvo

Kompanija Intel Corporation danas je predstavila procesore serije Itanium® 9300, čiji je radni naziv “Tukwila,” koji donose dva do četiri puta bolje performanse u odnosu na prethodnu generaciju, poboljšavaju skalabilnost i doprinose pouzdanosti platforme koja pokreće „mission-critical“ aplikcije za 80 odsto korporacija sa liste Global 100.

Usled predviđanja Gartner Group-e koja pokazuju da će obim IT podataka porasti 650 odsto u narednih pet godina, kompanijama su potrebni moćni i skalabilni serveri. Procesor Itanium 9300 ispunjava sve navedene kriterijume, sa duplo više jezgara u odnosu na prethodnu generaciju (četiri naspram dva), više keš memorije, do devet puta više interkonektivnog protoka, do šest puta više memorijskog protoka i do osam puta više memorijskog kapaciteta koristeći standardne DDR3 komponente.

Važni korporativni poslovi takođe zahtevaju veliku brzinu svih komponenti platforme. Procesor Itanium 9300 je pouzdaniji, brži i poseduje RAS karakteristike, kao i tehnologiju Intel® QuickPath Interconnect i memorijski podsistem.

Napredna arhitektura provere koordinira rešavanje grešaka na nivou hardvera, firmvera i operativnog sistema, drastično umanjujući rizike gubitka podataka i omogućavajući sistemu da se oporavi od inače nepopravljivih grešaka.

Procesor Itanium 9300 koristi narednu generaciju tehnologije Intel Virtualization da bi poboljšao performanse i I/O efikasnost. Njegov Intel 7500 čipset može direktno da usmeri  I/O uređaje na virtuelne mašine, dodatno unapređujući efikasnost.

Napravljen za budućnost „mission crtitical“ računarstva

„Kompanija Intel nastavlja sa širenjem Morovog zakona i na tržišni segment ’mission critical’ računarstva,” kazao je Kirk Skaugen, potpredsenik grupe Intel Architecture i generalni direktor grupe Data Center. „Unpređujemo performanse Itanium procesora od dva do četiri puta unapređujući skalabilnost i pouzdanost.”

„Korisnicima je potrebna tehnološka infrastruktura koja može efikasno odgovoriti na veći broj zadataka iz oblasti „mission critical” računarstva, kazao je Martin Fink, viši potpredsednik i generalni direktor odeljenja Business Critical Systems u kompaniji HP. „Intelova serija procesora sa oznakom 9300 pomaže korisnicima da dosegnu novi nivo standardizacije, skalabilnosti i pouzdanosti sa naprednim mogućnostima virtualizacije kako bi se izašlo u susret njihovim potrebama.”

„Glavna prednost je HP-UX 11i operativni sistem”, izjavio je Fink. Izveštaj grupe Gabriel Consulting o preferencijama korisnika UNIX-a za 2008. i 2009. godinu, izdvojilo ga je ispred AIX i Solaris sistema u ključnim kategorijama kao što su dostupnost i pouzdanost opcija, kvalitet operativnog sistema, alatke za sistem menadžment i upravljivost.

CNAF, servis sa više od 30 miliona korisnika, radi na NovaScale GCOS serverima zasnovanim na Itanium procesorima. Gerald Russeil, šef sektora infromacija u okviru servisa CNAF izjavio je: „Ovi sistemi pružaju pouzdanost i dostupnost, karakteristike koje su neophodne za izvršavanje zadataka iz oblasti mission critical račuanrstva. Naša testiranja su pokazala da procesori Itanium 9300 omogućavaju, zahvaljujući svojim karakteristikama, da obejdinimo više data centara u jedan.”
Dugi radni vek platforme

Sistemi  koje su sklopili proizvođači originalne opreme (OEM) zasnovani na seriji procesora Intel Itanium 9300 biće binarno kompatibilni sa postojećim softverom i omogućiće bitna unapređenja performansi bez potrebe za dodatnom softverskom optimizacijom.

„Poulson”, kodni naziv naredne generacije Itanium procesora, doneće napredak u višejezgarnoj arhitekturi, nivou instrukcija i unapređenja prilikom hiper-tredinga, nov nivo pouzdansoti i još mnogo toga.

„Poulson” i budući procesori Intel Itanium koji su danas u fazi razvoja, osmišljeni su tako da budu kompatibilni sa sistemima i softverom koji je danas namenjen seriji Intel Itanium 9300. Korisnici će biti u prilici da prilagode performanse i kapacitete kroz unapređenja komponenti, bez softverske rekompilacije, kako bi mogli da nastave sa korišćenjem i adaptacijom „mission critical“ računarskih sistema.

Procesori Intel Xeon® donose inovacije i novu vrednost

Serija procesora Itanium® 9300 i buduća serija Nehalem EX procesora dele nekoliko platformskih komponenti, poput Intel® QuickPath Interconnect, Intel Scalable Memory Interconnect i Intel® 7500 skalabilni memorijski bafer (kako bi bile iskorišćene prednosti standardne DR3 memorije) i uobičajenog I/O haba (Intel® 7500 čipset). Uobičajeni elementi ubrzavaju inovacije, pomažu dizajnersku i proizvođačku efikasnost i omogućuju korisnicima korišćenje virtualizacije, menadžmenta i alatki podešavanja napona i temperature u obe arhitekture.

Pametna energetska efikasnost

Unapređeni oblik opcije Demand-Based Switching (DBS) smanjuje potrošnju energije kada je korišćenje malo. Intel® Turbo Boost tehnologija se automatski prilagođava situaciji pružajući odgovarajuće performanse kada je to potrebno i uvodi mere uštede kada sistem nije opterećen.

Cene i dostupnost

Cene serije procesora Intel Itanium 9300 variraju od $946 do $3838 u količinama od 1,000 jedinica.

Leave a Reply