PC računari

Prvi super-računar baziran na ARM procesorima na svetu

Prototip sistema sa energetski efikasnim Tegra ARM centralnim procesorima i CUDA grafičkim procesorima uvodi Evropu u egzaskalarno računarsrtvo.

Kompanija NVIDIA je objavila da Centar za super-računare u Barseloni (BSC) razvija novi hibridni super-računar koji, po prvi put, koristi energetski efikasne NVIDIA Tegra ARM centralne procesore zajedno sa NVIDIA CUDA grafičkim procesorima visokih performansi.

BSC planira da razvije prvi napredni sistem baziran na ovoj tehnologiji, sa ciljem da uskoro predstavi dva do pet puta napredniji sistem kada je u pitanju štednja energije, u poređenju sa današnjim najefikasnijim sistemima. BSC javno prikazuje dizajn ovog sistema po prvi puta na ovogodišnjoj SC11 konferenciji, koja se održava od 14. do 17. novembra u Sijetlu u državi Vašington, na izložbenom štandu br. 235.

Krajnji cilj BSC-a je da omogući performanse na egzaskalarnom nivou, koristeći 15 do 30 puta manje energije nego postojeće super-računarske arhitekture. Ovaj projekat pod nazivom EU Mon Blan istražiće HPC arhitekture sledeće generacije i razviti portfolio egzaskalarnih aplikacija koje efikasno rade na ovakvim energetski efikasnim, ugrađenim mobilnim tehlologijama.

„U većini dosadašnjih sistema, samo centralni procesori uzimaju ogroman deo energije, često 40 odsto ili više”, izjavio je Aleks Ramirez, predvodnik projekta Mon Blan. „U poređenju sa tim, Mon Blan arhitektura će se oslanjati na energetski efikasne računararske akceleratore i ARM procesore u statičnim i mobilnim uređajima kako bi se postigla četiri do deset puta veća ušteda energije do 2014. godine.”

Kako bi podržala sve veću potražnju za sličnim inicijativama baziranim na ARM tehnologiji širom sveta, kompanija NVIDIA je takođe najavila planove da razvije novi set za razvoj hardvera i softvera. Ovaj set, za koji je hardver razvila kompanija SECO, imaće četvorojezgarne NVIDIA Tegra 3 ARM centralne procesore koje ubrzavaju diskretni NVIDIA grafički procesori. Očekuje se da će biti dostupni od prve polovine 2012. godine i da će biti podržani NVIDIA CUDA kompletom alata za paralelno programiranje.

Prepoznavši revolucionarnost kombinovanja NVIDIA GPU-a i CUDA tehnologije za potrebe programa obrazovanja i istraživanja u mnogim naučnim disciplinama, BSC je imenovan CUDA Centrom izvanrednih dostignuća od strane kompanije NVIDIA. Program CUDA Centar izvanrednih dostignuća nagrađuje i neguje saradnju sa vodećim institucijama koje su vodeće u istraživanju paralelnog računarstva.

BSC se pridružuje elitnoj mreži od 14 institucija širom sveta koje podižu svest o paralelnom računarstvu i podržavaju akademske stručnjake i naučnike u sprovođenju istraživanja koja menjaju svet.

Leave a Reply