amd
PC računari

Računarski arhitekta Jim Keller u AMD-u kao glavni arhitekta Procesorske grupe

AMD je danas objavio da se Džim Keler (Jim Keller), 53, pridružio kompaniji kao korporativni potpredsednik i glavni arhitekta AMD-ovih mikroprocesorskih jezgara, i da će biti odgovoran glavnom tehnološkom direktoru i višem potpredsedniku Marku Pejpermasteru (Mark Papermaster). Na ovoj poziciji, Keler (Keller) će predvoditi AMD-ova nastojanja u razvoju dizajna mikroprocesorskih jezgara uskrađena sa AMD-ovom dvosmernom strategijom fokusiranom na razvoj procesorskih jezgara visokih-performansi i niske-potrošnje koji će biti temelj budućih AMD-ovih proizvoda.

“Džim (Jim) je jedan od najpoštovanijih i najtraženijih inovatora u industriji i veoma je snažno pojačanje našem inženjerskom timu,” kaže Pejpermaster (Papermaster). “On je dao svoj doprinos procesorskim inovacijama koje su učinile ogroman računarski napredak milijona ljudi širom sveta, i mi očekujemo da će nam njegov inovatorski duh, ekspertsko znanje na polju niske potrošnje, kreativnost i želja za uspehom pomoći u oblikovanju naše budućnosti i podstaći naš dalji rast.”

Keler (Keller) je predhodno bio director grupe za platformsku arhitekturu u Apple-u čiji je fokus bio na mobilnim proizvodima, gde je on dizajnirao nekoliko generacija mobilnih procesora, uključujući familije čipova koji se nalaze u milionima Apple-ovih iPad, iPhone, iPod i Apple TV uređaja. Pre Apple-a, Keler (Keller) je bio potpredsednik za dizajin u P.A. Semi-u, bez-fabričnoj firmi za poluprovodnički dizajin specijalizovanoj u dizajnu nisko-potrošnih mobilnih procesora koja je 2008. kupljena od strane Apple-a. Dok je bio tamo, predvodio je tim odgovoran za izgradnju moćnog mrežnog Sistema na Čipu (SoC) i njegovog integrisanog PowerPC procesora.

Keler (Keller) je pre toga radio u SiByte-u® i Broadcom-u kao glavni arhitekta linije skalabilnih, MIPS-baziranih mrežnih procesora koji podržavaju 1Gig mrežni interfejs, PCI i druge kontrolerske funkcije. Pre Broadcom-a, on je nekoliko godina proveo u AMD-u, obavljajući ključnu ulogu u timu odgovornom za revolucionarne AMD Athlon™ 64 i AMD Opteron™ 64 procesore, koji su sadržali prvu na svetu prirodnu x86-64 bitnu arhitekturu.

Keler (Keller) je koautor široko prihvaćene HyperTransport specifikacije, kao i inovativnog x86-64 procesorskog seta instrukcija, koji se danas koristi širom sveta u stoinama miliona desktop, notbuk i serverskim sistemima. Džim (Jim) je bio korporativni savetni inženjer u DEC-u, i dizajnirao je dve generacije Alpha procesora tokom svog tamošnjeg angažmana. On poseduje Bečelor diplomu u Električnom Inženjerstvu, Penn Državnog Univerziteta.

Leave a Reply