PC računari

SAPPHIRE-a HD 5550 ULTIMATE grafička kartica

Kompanija SAPPHIRE Technology upravo je dodala još jedan model ultratihe grafičke kartice među svoje perjanice VGA kartica utemeljenih na ATI tehnologiji. Višestruko nagrađivana ULTIMATE serija je SAPPHIRE-ova serija ultra tihih grafičkih kartica. SAPPHIRE HD 5550 ULTIMATE je najnovija koja je usmerena na prema vodećem i najvećem segmentu tržišta, dok u isto vreme deli neke tehnološke osobine sa high-end serijom.

Model SAPPHIRE HD 5500 series zasnovan je na najnovijoj arhitekturi i izrađena 40nm procesom. Podržava vodeće grafičke osobine Microsoft DirectX 11 i osigurava superiorni video kvalitet i vizualne efekte dok istovremeno troši malo energije.

SAPPHIRE HD 5550 ULTIMATE opremljena je sa 1GB DDR2 memorije sa brzinom rada jezgra na 550MHz, koristi320 Stream procesor i podržava Microsoft DirectX 11 kao i ubrzavajuće aplikacije kompatibilne sa ATI Stream procesorima. PCB je originalan SAPPHIRE-ov dizajn a sama kartica hlađena je pomoću sistema zasbovanog na heatpipe tehnologiji. Kartica nema ventilator na hladnjaku što osim smanjenja buke osigurava smanjenu potrebu za čišćenjem i održavanjem .

Od izlaznih priključaka tu su DVI, HDMI i VGA, što osigurava visoku fleksibilnost izbora za prikazivanje. Kako je potrošnja energije mala, nije potrebno spajati dodatne izvore napajanja na karticu što olakšava upgrade računara.

Nativna CrossFire podrška podržava spajanje dve ili više kartica kako bi se osigurale dodatne performanse na i kompatibilnoj CrossFireX matičnoj ploči. Kod HD 5500 serijee, CrossFireX je podržan programski tako da nije potrebno raditi fizička spajanja među karticama.

SAPPHIRE HD 5500 serija potpuno je kompatibilna sa DirectX10.1, DirectX 10 i DirectX 9.0 igrama i aplikacijama ali će svoje pravo lice pokazati tek kod korišćenja DirectX 11. Sve ovo dolazi zajedno sa malom potrošnjom energije kao i Dynamic Power Management-om koji osigurava super low-power operacije (10W) kod 2D prikaza ili u modu mirovanja.

Idealna za medijske aplikacije SAPPHIRE HD 5550 poseduje on board hardware UVD (Unified Video decoder) koji značajno smanjuje opterećenje procesora i pruža lagano dekodiranje Blu-ray™ i HD DVD sadržaja za oba VC-1 i H.264 kodeke kao i za Mpeg podatke. Kod cele SAPPHIRE HD 5000 seriije UVD je poboljšan ua simultano prikazivanje dva 1080p HD video streama kao i za prikazivanje HD video zapisa u visokoj rezoluciji sa omogućenim Windows Aero modom. HDMI mogućnosti je takođe nadograđena na HDMI 1.3a sa Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio podrškom.

SAPPHIRE HD 5500 serija podržava AMD-ov DirectX 11 WHQL sertificirane grafičke drajvere za sve ključne DirectX 11 nivoe koji se traže kod najnovijih aplikacija i igara.

Leave a Reply