PC računari

Superračunari petaflop klase sadrže štedljive NVIDIA Tesla procesore

Objavljena je “Green500” lista računara koji najviše štede energiju, otkrivajući da jedine petaflop sisteme u privih 10 pokreću NVIDIA Tesla procesori.

Od tih grafičkih petaflop sistema, Tsubame 2.0 iz Tokijskog Instituta za Tehnologiju (Tokyo Tech) je rangiran na drugom mestu; Tianhe-1A, najbrži svetski superkompjuter iz Nacionalnog Superkompjuter Centra iz Tianjin, je rangiran na desetom mestu.

“Uspon superkompjutera baziranih na grafičkim procesorima, na Green500 listi, povećava vrednost takvog heterogenog sistema, napravljenog kako od konvencionalnih tako i grafičkih procesora, i donosi najbolje performanse i dosad neviđenu uštedu energije,” izjavio je Vu Čun Feng, osnivač Green500 organizacije i professor Kompjuterskih nauka na univerzitetu Virginia Tech.

Grafički procesori su brzo postali pokretačka tehnologija iza najboljih svetskih superkompjutera. Oni se sastoje iz stotina paralelnih procesorskih jezgara sposobnih da podele velike računarske zadatke i da ih procesuira u isto vreme. To značajno povećava ukupnu efikasnost sistema, merenu u performansama po vatu. “Top500” superkompjutera baziranih na heterogenoj arhitekturi su, u proseku, skoro tri puta efikasniji u uštedi energije nego ne-heterogeni sistemi.

Dva druga sistema bazirana na grafičkim procesorima su ušli u Top 10, a sistemi bazirani na Tesla grafičkim procesorima instalirani u CSIRO u Australiji i Nacionalnom Superkompjuter Centru u Shenzen-u su takođe rangirani kao jedanaesti i dvanaesti na listi.

Leave a Reply