PC računari

Wincor World 2010 i obilazak Albert Heijn trgovine

Vodećim ljudima IT sektora trgovinskih kompanija iz Srbije i Hrvatske, koji su sajmu prisustvovali u organizaciji Service Plusa, bilo je omogućeno da neke od ovih proizvoda i rešenja vide i u praktičnoj primeni – obilaskom Albert Heijn trgovine u Apeldornu, u Holandiji i Edeke u Dizeldorfu.

Ono što se moglo videti u jednoj od standardnih prodavnica trgovačkog lanca Albert Heijn, koji posluje u okviru Aholda, je rešenje koje podrazumeva self scanning i samonaplatne kase, pored standardnih. Kupci se na ulasku u prodavnicu registruju pomoću svojih loyality kartica, što im omogućava da sa ’police’ uzmu skenere, pomoću kojih sami šetajući se po trgovini skeniraju artikle koje žele da kupe. Nakon što su izabrali i skenirali željene artikle, odlaze do samonaplatne blagajne i odlažu skener na, za to predviđeno mesto.

Nakon toga plaćaju ubacivanjem platne kartice u automat, koji im daje račun, nakon čega mogu napustiti radnju. Kako je objasnio Frank Lenselink, director of channel sales i član upravnog odbora Wincor-Nixdorfa, Albert Heijn je 2004. kontaktirao ovu kompaniju u želji da unapredi svoje poslovanje i poveća zadovoljstvo kupaca, a samim tim i profit. “Wincor Nixdorfov tim konsultanata je zajedno sa klijentom uradio analizu trenutnog stanja na prodajnim mestima i buduću strategiju i kreirao 5-6 različitih rešenja. Albert Heijn je zatim izabrao tri rešenja sa kojima se krenulo u pilot projekat, nakon čega je izabrano rešenje koje se moglo videti u trgovini u Apeldornu.

Prodavci su se u početku plašili da će se primenom self-scanninga i self-checkouta procenat krađa povećati, ali razlika inventure se čak smanjila i nije bilo negativnih efekata“, rekao je Lenselink. Takođe, bojazan da kupci, pogotovo stariji, neće biti voljni da nauče da koriste ovaj sistem pokazala se kao neosnovana. Mušterijama se ovaj način kupovine i plaćanja dopao jer je brži, ugodniji, i jer ne žele da čekaju u redu.

Još jedna pogodnost za kupce je što sistem čuva istoriju kupovine koja je dostupna on-line, gde je moguće napraviti šoping listu za buduću kupovinu, ili videti koji su najćešče kupovani artikli. Pošto se na ovaj način smanjuje broj radnika potrebnih na kasi, radnici su u mogućnosti da više pažnje posvete mušteriji i odgovore na sve njene zahteve. Leselink je naglasio da je self-scan i self-checkout sistem danas uveden u većini Albert Heijnovih radnji i da se oko 40 odsto ukupnog broja transakcija obavlja na taj način.

Leave a Reply