PC računari

Xerox razvio novo ‘srebrno’ mastilo za štampanje na elektronskim pločama

Naučnici iz Xeroxovog istraživačkog centra u Kanadi izmislili su novu ‘srebrnu’ boju koja omogućava štampanje na elektronskim sklopovima na plastiku, film ili tkaninu. Inovacija omogućava zamenu silikonskih čipova jeftinijom plastikom. Ovo otkriće znači da je sada moguće ispisivati elektronske sklopove na većem broju materijala po nižim cenama.

Integrisani sklopovi se sastoje iz tri komponente – poluprovodnika, provodnika i izolatora, a oni se trenutno proizvode u skupim fabrikama za proizvodnju silikonskih čipova. Stvorivši revolucionarnu srebrnu boju za ispis provodnika, Xerox je razvio sva tri potrebna materijala potrebna za štampanje plastičnih sklopova. Naučnici iz Xeroxa su takođe poboljšali već pre proizvedenu boju za štampanje poluprovodnika i povećali njenu pouzdanost time što se sada molekule tačnije slažu u najbolju moguću konfiguraciju koja prenosi elektricitet.

Koristeći se Xerox tehnologijom sklopovi se mogu ispisivati poput ‘continuous feed’ dokumenta bez potrebe za posebnim prostorijama (clean room) koje su potrebne u postojećem procesu proizvodnje čipova. Ovako ispisani sklopovi mogu se koristiti na širokom spektru proizvoda uključujući ‘radio frequency identification tags’ (RFID), laganim i fleksibilnim e-knjigama, elektronskim znakovima, senzorima, solarnim ćelijama i inovativnim aplikacijama poput elektronike u odeći.

Leave a Reply