PC računari

Zotac ZBOX HD-ID11

Nettop računari, polako ali sigurno osvajaju svet produžavajući život desktop mašinama i nudeći jedan potpuno novi doživljaj u radu sa stonim PC-jem. Dugo su ove malene mašine tražile svoj prostor na tržištu i imale su težak boj sa netbook-ovima koji su zapravo začetnici minijaturnih računara.

Zapravo ako stvari gledamo na relaciji notebook – netbook i desktop PC – nettop, jasno se vidi da netbook mašine trenutno prednjače u svemu, međutim primetan je napredak i kod nettop računara, koji su sve brži i manji, što najbolje dokazuje modeli koje vam ovoga puta predstavljamo, a koji su bazirani na NVIDIA ION platformi.

ION koncept

NVIDIA svoje ION platforme (1 i 2) sa punim pravom naziva “najmanjim potpuno sposobnim PC računarima na svetu”. Inkorporišući celu priču u strategiju potenciranja mogućnosti GPU-a u modernim računarima i naglašavajući njegovu upotrebljivost, NVIDIA promoviše mogućnosti svojih čipseta, koji su po performansama i mogućnostima zaista daleko ispred konkurenata. Šta je u stvari ION?

Najprostije rečeno, platforma koja kombinuje Intel Atom procesor sa nekim aktuelnim GeForce čipsetom, koji u sebi objedinjuje grafički i memorijski kontroler, kao i southbridge čipset, isporučujući sve to (sa izuzetkom procesora) u okviru jednog čipa.
Kada govorimo o koristima, bitno je da imamo na umu de radi o daleko boljim performansama grafičkih podsistema i full podršci za iste kroz redovno osvežavanje drajvera, akceleracijiji video sadržaja visoke definicije zahvaljujući čemu je moguće uživati u Full HD video sadržajima.

Na to treba dodati mogućnosti kao što su 7.1-kanalni HD audio, podrška za Windows 7 operativni sistem, te stavke kao što su CUDA i GPGPU, PhysX, za koje je diskutabilno koliko će biti korišćene, ali i nešto opipljivija maksimalna podržana rezolucija od 2560 x 1600 piksela – sve to možemo okarakterisati prednošću ovih platformi. Ipak ono po čemu su ION platforme na glasu jeste širok spektar primenjivosi – od industrijskih postrojenja, domedicinskih ustanova, loboratorija, pa čak i satelitskih sistema.

ZOTAC ZBOX HD-ID11


Da li je uopšte potrebno reći da nas unutra čekaju Atom i kompanija? Računar je baziran konkretno na najnovijem Intel Atom D510 dual-core procesoru koji radi na 1,66 GHz. Radi se o 45-nanometarskom čipu kreiranom specijalno za potrebe malih, energetski efikasnih računara nevelikih performansi, koji bi mogli odgovoriti na potrebe širokog kruga potencijalno zainteresovanih, pri tome ne koštajući previše.

Procesor ima FSB od 667 MHz, radi u rasponu od 800 do 1600 MHz u zavisnosti od opterećenja i potrošnju deklarisanu na oko 2 W, što ga čini izuzetno štedljivim i energetski efikasnim. Interesantno je da se radi o modelu D serije koji je namenjen korišćenju u mobilnim netbook-ovima novije generacije, koji je štedljiviji od do sada viđenih Atom modela, namenjenim nettop računarima.

Intel NM10 Express čipset predstavlja ultra moćnu kombinaciju, koju ćemo sve više viđati u netbook/nettop rešenja širom sveta, od proizvođača do proizvođača. Uz računar ide 1 GB DDR2 RAM memorije, na šta smo takođe već uglavnom navikli kada se radi o low-cost računarima. Za grafiku je zadužena ION 2 platforma (koja i čini osnovu mašine), odnosno GeForce 9400 GPU integrisan u sam čip, koji pritom ima još sopstvenih 512 MB memorije. Opet, kako se radi o rešenju dizajniranom da pruži solidne radne mogućnosti, bez prevelikih ambicija kada su u pitanju ekstremne grafičke performanse i sa tendencijom da bude maksimalno štedljiv i ekonomičan po pitanju potrošnje, GeForce 9400 radi odlično posao, upravo kako se i očekuje od njega.

Optičkog uređaja – nema, što smo i očekivali, obzirom da bi eventualna njegova implementacija prouzrokovala povećanje dimenzija, što dizajneri nisu želeli i mislimo da nisu pogrešli. Kada to kažemo vodimo se činjenicom da trenutno na tržištu možete pronaći brojne eksterne optičke drajvove i to po vrlo povoljnoj ceni i to je upravo i glavni razlog zbog kog je i izostavljena, pored, prethodno pomenutog narušavanja vizuelnog identiteta. Što se tiče mreža, korisnike će obradovati informacija da su podržani Gigabit Ethernet, kao i WiFi Draft N standardi.

Leave a Reply