Hardware

Philips kamera za merenje vitalnih znakova koja „snima“ brzinu pulsa i broj udisaja

Philips je razvio tehnologiju kamere za vitalne znake koja cini merenje brzine pulsa i disanja prijatnijim. Umesto senzora zalepljenjih na kozu ili uredjaja prikacenih za telo, kameri je dovoljno da vidi osobu. Ovaj pristup ima potencijal za siroku primenu. Philips ce izbaciti aplikaciju za iPad 2 koja ce omoguciti korisnicima da uz pomoc kamere na svojim mobilnim telefonima sami izmere svoje vitalne znake poput pulsa i disanja kod kuce*.

philips

Udobnije merenje

Senzori koji se lepe za kozu i nosivi uredjaji mogu biti neudobni, pa cak i uznemiravajuci. Zato Philips razvija udobno resenje koje ce zameniti kontaktne senzore beskontaktnom alternativom. Ova patentirana tehnologija se zasniva na kombinaciji obicne kamere i naprednih tehnika obrade video snimaka, koja moze izracunati i prikazati vise vitalnih znaka u realnom vremenu. Sistem moze da prati cak nekoliko ljudi istovremeno: oni samo moraju biti u vidokrugu kamere.

Merenje brzine pulsa i disanja

Da bi se izmerilo disanje, kamera detektuje podizanje i spustanje grudi ili abdomena. Za puls, sistem detektuje sitne promene u boji koze lica do kojih dolazi kad srce pumpa krv kroz telo. Ove promene nisu vidljive golim okom. Iako je koncept jednostavan, racunanje vise parametara na osnovu video snimaka u realnom vremenu je ogroman tehnicki izazov. Philips je uspeo da prevazidje ove izazove koristeci komplikovane algoritme i sluzeci se dugogodisnjim iskustvom i znanjem u oblasti optike i obrade video snimaka i signala.

Prve primene

Philips razvija tehnologiju kamere za merenje vitalnih znaka vec tri godine. Prva od mnogih primena je aplikacija za iPad 2, koja bi trebalo da bude dostupna u narednih nekoliko meseci. Ona ce omoguciti ljudima da izmere svoj puls i brzinu disanja kod kuce, cime se omogucuje korisnicima da licno iskuse ovu tehnologiju.

U buducnosti, ova tehnologija se moze dalje razviti za bezkontaktno pracenje pulsa u teretanama, kao aplikacije za relaksaciju i smanjenje stresa, kao i za druge buduce aplikacije u oblasti zdravstva i velnesa. Philips ce takodje svoju tehnologiju merenja vitalnih znakova putem kamere uciniti dostupnom za licenciranje u odabranim oblastima primene.

* Aplikacija nije namenjena dijagnostici niti klinickom merenju, pracenju i donosenju odluka. Mere i statistika su dati iskljucivo u svrhu zabave.

Pored kamere za merenje vitalnih znakova, u okviru Dana Philipsovih inovacija (Philips Innovation Day) strucnjaci kompanije Philips, predstavili su kljucne tehnoloske inovacije u oblastima medicine, osvetljenja i lifestyle-a. Tokom dogadjaja razgovaralo se o nekoliko globalnih i lokalnih trendova i pitanja, medju kojima su: starenje, urbanizacija, porast potraznje za energijom, hranom i vodom, kao i kako stvoriti odrziviji sistem zdravstva.

Leave a Reply