philips-led-sijalica
Hardware

Philips stvorio energetski najefikasniju LED sijalicu tople bele svetlosti

Kompanija „Royal Philips Electronics“ najavila je novu inovaciju u LED osvetljenju, stvarajući energetski najefikasniju LED sijalicu na svetu koja se može upotrebljavati za opšte osvetljenje. Istraživači kompanije Philips razvili su zamenu za fluorescentnu sijalicu (TL), tzv. TLED prototip koji proizvodi rekordnih 200 lumena po vatu visoko-kvalitetne bele svetlosti (u poređenju sa 100lm/W za fluorescentnu sijalicu i samo 151lm/W za tradicionalnu sijalicu). Ovaj prototip TLED sijalice je dva puta efikasniji od dosadašnjih sijalica uz dva puta manju potrošnju energije.

philips-led-sijalica

S obzirom da više od 19% potrošnje struje na svetu odlazi na osvetljenje, ova inovacija će podstaći masivnu uštedu energije i troškova širom sveta. Očekuje se da će se TLED sijalica od 200lm/W naći na tržištu 2015. godine za kancelarijsku i industrijsku upotrebu, pre nego što najzad bude spremna za kućnu upotrebu.

Ovo je prvi put da su inženjeri osvetljenja uspeli da dostignu efikasnost od 200lm/W a da pritom ne ugroze kvalitet osvetljenja i da svi strogi parametri koje zahteva kancelarijsko osvetljenje budu ispunjeni. „Ovo je još jedno veliko otkriće u LED osvetljenju koje će pokrenuti dalje transformacije u industriji osvetljenja“, objašnjava Rene van Šoten, Generalni direktor kompanije „Light Sources & Electronics for Philips Lighting“. „Nakon dobijanja priznanja za kvalitet našeg LED osvetljenja (koje imitira tradicionalnu sijalicu) i stvaranja novih iskustava sa proizvodom Philips Hue (povezani bežični sistem osvetljenja za dom), sada predstavljamo sledeći inovativni korak u udvostručavanju efikasnosti osvetljenja. Uzbudljivo je zamisliti masovne uštede energije i troškove koje će ovaj proizvod doneti našoj planeti i korisnicima.“

Leave a Reply