Hardware

PIXMA za zaljubljenike u fotografiju

Canon je proširio svoju liniju višefunkcijskih uređaja PIXMA uvođenjem tri nova modela za kućne kancelarije. Osnovni modeli MX300 i MX310 nude ekonomičnu višefunkcionalnost linije PIXMA i podršku za faks korisnicima koji štampač kupuju prvi put, kao i svima koji žele višefunkcijski uređaj po povoljnoj ceni. Model MX700, zamena za uređaj PIXMA MP530, spoj je visokokvalitetne fotoštampe i podrške za faksiranje kao i mogućnosti povezivanja putem interneta. Osim toga, oba modela – MX310 i MX700 – imaju ugrađen automatski fijoka za dokumenata velike brzine.

“Uz MX300, MX310 i MX700 kućni korisnici mogu uživati u svim pogodnostima koje donosi kvalitet linije PIXMA i praktičnosti faksiranja velike brzine”, izjavio je Mogens Jensen, šef odseka Canon Consumer Imaging za Europu. “Svaki model objedinjuje vrhunske performanse kancelarijskih zadataka i fotoštampu profesionalnog kvaliteta.”

Karakteristike novih modela:

* faks Super G3 velike brzine sa 20 (MX300, MX310), odnosno 40 (MX700) brojeva za brzo biranje i sa odlagačem za 50, odnosno 100 dolaznih stranica
* vrlo brza štampa dokumenata – do 22 str./min crno-belo i 17 str./min u boji (MX300, MX310), odnosno 30 str./min crno-belo i 20 str./min u boji (MX700)
* fotografije profesionalnog kvaliteta uz ispisne glave FINE koje proizvode kapljice boje veličine 2 pl uz maksimalnu rezoluciju ispisa 4800 x 1200 tpi
* napredna tehnologija kopiranja garantuje verne kopije i kvalitetne štampe
* visokokvalitetno skeniranje: 600 x 1200 tpi (MX300), 1200 x 2400 tpi (MX310), 2400 x 4800 tpi (MX700)
* karakteristika automatske korekcije slika (Auto Image Fix) optimalno koriguje fotografije pri štampi
* kompatibilnost sa standardom PictBridge omogućuje direktnu štampu
* automatski odlagač za dokumenata velike brzine (samo na modelima MX700 i MX310)
* mogućnost povezivanja putem Etherneta (samo MX700)
* dve fijoke za papir (samo MX700)

Poboljšana tehnologija FINE

Razvoj Canonove tehnologije FINE nastavlja se pa tako sva tri modela mogu štampati fotografije maksimalne rezolucije 4800 x 1200 tpi pri vrlo konkurentnim brzinama. Na modelima MX700, MX300 i MX310 fotografije bez okvira veličine 10 x 15 cm štampaju se za 46 sekundi. Ispisna glava FINE koristi mikromlaznice i tako proizvodi kapljice veličine svega 2 pl, što rezultira fotografijama s profesionalnim nivoom gradacije i jasnoće. Canonov sastav ChromaLife100 jamči dugovečnost štampe (čak stotinu godina) ako su fotografije odložene u album.

Osim toga, MX700 koristi Canonov sastav pojedinačnih kertridža. Taj je sastav osmišljen radi povećanja ekonomičnosti, a korisnicima omogućuje da uloške sa kertridžom zamenjuju pojedinačno. Sastav LED lampica upozorava korisnike kada su spremnici gotovo ili sasvim prazni i tako olakšava nadgledanje nivoa kertridža u samostalnom načinu rada.

Poboljšana tehnologija kopiranja

MX700, MX300 i MX310 odlikuju se Canonovom tehnologijom dvostruke obrade palete boja (Dual Colour Gamut Processing), poboljšanom radi još vernije reprodukcije boja na fotokopiranim dokumentima. Taj sastav koristi dva zasebna oblika renderiranja boja radi reprodukcije tonova koji precizno odgovaraju ljudskoj percepciji, čime se omogućuje napredna reprodukcija boja i vrhunska čitljivost teksta na prvoj i drugoj kopiji nekog dokumenta. Maksimalna brzina kopiranja modela MX300 i MX310 jest 22 crno-bele odnosno 17 kopija u boji u minuti, dok se na modelu MX700 postiže brzina od 30 odnosno 20 kopija u minuti.

MX310 i MX700 odlikuju se vrlo brzim automatskim odlagačem za dokumenata, koji su posebno korisni pri velikim poslovima faksiranja, kopiranja i skeniranja. Dve fijoke za papir na modelu MX700 povećavaju kapacitet štampe i kopiranja.

Faksiranje i mogućnost povezivanja

U svaki je model ugrađena podrška za vrlo brzo faksiranje Super G3. Moguće ih je koristiti kao samostalne faks-uređaje ili u kombinaciji sa osobnim računarom i faks-modemom, a nude slanje crno-belih i dokumenata u boji brzinom od 33,6 kb/s. Radi dodatne jednostavnosti korišćenja korisnici mogu programirati popis brojeva za brzo biranje – 20 brojeva na modelima MX300 i MX310 te 40 na modelu MX700.

MX700 nudi ugrađenu mogućnost povezivanja putem Interneta (žičnog LAN-a), a time i podršku za veće kućne urede. Više korisnika može deliti štampu i skeniranje putem lokalne mreže.

Automatska korekcija slika

Sva tri modela odlikuju se novom Canonovom karakteristikom automatske korekcije slika, koja pre štampe automatski prepoznaje i koriguje greške na fotografijama. Karakteristici se pristupa putem softvera MP Navigator EX i Easy-PhotoPrint, koji se isporučuju uz uređaje, a koristi tehnologiju prepoznavanja lica i analize scene radi optimiziranja određenih ključnih područja na fotografijama: zamagljivanja boja i ekspozicije, tona lica i svetline, tona, kontrasta i zasićenosti utemeljenih na sceni. MX700 ima i integrirani softver za automatsku korekciju slika, koji je koristan pri direktnoj štampi s memorijskih kartica.

Direktna štampa

Zahvaljujući podršci za PictBridge, svaki je model moguće jednostavno koristiti kao samostalan štampač uz svaki kompatibilan digitalni fotoaparat. MX700 ima i ulaz za memorijske kartice koji se koristi s integrisanim 4,5-cm LCD držač u boji i tako omogućuje direktnu štampu sa kartica najpopularnijih formata.

Leave a Reply