Hardware

Piz Daint dostigao 6,2 petaflopsova – superračunar sa najvišim performansama u Evropi

Nova lista Top500 superkompjutera sa najvišim performansama na svetu koja je objavljena pre dva dana, pokazuje da je Piz Daint dostigao  6.2 petaflopsova u performansama, mereno od strane LINPACK Benčmarka — što je superračunar sa najvišim performansam u Evropi.

 

I to nije sve, kada je reč o energetskoj efikasnosti, to je prvi sistem petascale klase koji će razbiti barijeru od 3 gigaflopsa po  vatu (3.11 gigaflops/watt).

piz-daint

To je skoro 50 odsto više nego naredni najefikasniji petascale sistem koji meri 2.17 gigaflopsa po vatu.

 

Za uspeh Piz Daint-a delom su zaslužni i vrhunski Tesla K20X GPU akceleratori, najbrži i energetski najefikasniji GPU-ovi ikada napravljeni.

 

Nazvan po planini u Švajcarskim alpima, sistem je izgradio Švajcarski nacionalni superračunarski centar (CSCS) kako bi omogućio naučnicima računarske resurse ogromnih razmera. Dizajniran je za dostizanje visoke efikasnosti u stimulacijama za područja primene počev od hemije, biologije i fizike do nauke o klimatskim promenama, meteorologije i geografije.

 

 

 

Evropsko GPU superračunarstvo u usponu

Piz Daint nije samo novi GPU-ubrzan sistem u Evropi koji je debitovao na novoj Top500 listi.

 

Postoje tri nova GPU-ubrzana unosa, a svaki od njih isporučuje impresivne performanse i svi su dizajnirani da  prošire granice naučnog istraživanja.

 

Ovo uključuje novi sistem u Rechenzentrum Garching-u u Nemačkoj, udruženom računarskom centru Max Planck društva i Max Planck instituta za fiziku plazme, koji radi na 709 teraflopsova. Novi u grupi je i “Romeo” koji se nalazi u francuskom institutu Reims i u “Wilkes”  sistemu Kembridž univerziteta.

 

Ovi novi sistemi pokazuju kako evropska istraživanja i zajednice superračunarstva i računarstva visokih performansi prihvataju ubrzano računarstvo i uvode inovacije u inženjerstvo, nauku, big data analitiku i mnoga druga polja.

 

3 puta brža i 7 puta efikasnija vodeća aplikacija za vremensku prognozu

 

Među aplikacijama koje rade na Piz Daint-u je i “COSMO,” atmosferski model korišćen od strane nemačke i švajcarske meteorološke stanice i drugih meteoroloških stanica koje radne dnevne prognoze vremena.

 

Zapravo, COSMO je jedna od vodećih evropskih aplikacija za merenje vremenskih i klimatskih promena koju koriste nacionalne meteorološke stanice u  in Nemačkoj, Švajcarskoj, Italiji, Poljskoj, Grčkoj, Rumuniji i Rusiji.

 

Ona omogućava istraživačima da pokrenu sofisticirane modele za praćenje klimatskih promena i vremenskih obrazaca visoke rezolucije. Održava ga Konzorcijum za modeliranje na manjoj bazi,koga čini grupa od sedam nacionalnih meteoroloških službi i istraživačke grupe od oko 50 univerziteta širom sveta.

 

Centar za modeliranje klimatskog sistema (C2SM), CSCS i MeteoSwiss su redizajnirali jezgro COSMO-a i dodali podršku za GPU akceleraciju a nakon toga odlučili da isprobaju kod na Piz Daint-u. Na određenom broju nod-ova COSMO je radio do tri puta brže na Piz Daint-u dok je trošio sedam puta manje energije u odnosu na trenutni superračunarski sistem CSCS-a pod nazivom Monte Rosa.

 

Uz ovaj značajan skok perfomansi istraživači će biti u mogućnosti da pokrenu mnogo komplikovanije modele u velikim rezolucijama i time saznaju nove činjenice na temu kompleksnih klimatskih sistema.

 

Možete saznati više o Piz Daint-u na Supercomputing 2013 (SC13) konferenciji u Denveru tokom ove nedelje.

Thomas Schulthess, direktor CSCS-a, će biti prisutan na štandu GPU Technology Theater, broj štanda #613, u sredu, 20. novembra od 2:30 do 3:00 popodne — Tema: “Piz Daint: Produktivni, energetski efikasan superračunar sa hibridnim CPU-GPU nod-ovima”.

Leave a Reply