Hardware

PKS: Muzički dinar na opremu ugrožava IT firme

Početak primene jedinstvene tarife na IT opremu, koja proističe iz Uredbe vezane za Zakon o autorskom i srodnim pravima, i odredjivanje njene visine na 3 odsto od prodajne ili ocarinjene vrednosti, automatski će dovesti do poskupljenja računara, CD, DVD, rezača, rikordera, plejera, USB flešova

Tarifa, nazvana „muzički dinar“ po komadu CD-a i DVD-ja iznosiće od 2012. oko 15 odsto nabavne cene, a za USB-ove devet procenata, što je znatno više od naknada u okolnim zemljama gde iznose od 3-6 odsto. Privrednici okupljeni u Udruženju za informatiku PKS i sekretar Jelena Jovanović smatraju da su organizacije za zaštitu autorskog prava preterale u predlogu za nove takse. Mada 0,70-2,10 dinara po komadu nosača zvuka, slike i teksta na prvi pogled ne izgleda puno, treba imati u vidu da je nabavna cena CD-a od 6-7 dinara i DVD-ja 9-14 dinara, tako da će naknada iznositi oko 15 odsto. Carina na IT robu je smanjena na jedan odsto, PDV sa 18 na osam procenata, a sada imamo ovako visoke naknade, koje će sigurno ugroziti poslovanje mnogih firmi – ističe Jovanović.

Da su naknade previsoke, dodaje ona, potvrdjuje i to što će prihodi od naknada na IT robu činiti više od 50 odsto ukupnih prihoda organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskih prava, dok u većini okolnih zemalja IT sektor učestvuje u prihodima sličnih organizacija sa oko deset odsto. Prihodi Organizacije muzičkih autora Srbije – Sokoj ovom tarifom povećaće se sa 5,7 miliona evra na 7,46 miliona evra godišnje, Organizacije proizvodjača fonograma Srbije (OFPS) sa 1,14 miliona evra na 2,46 miliona evra i Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora PI sa 82 000 evra na 2,14 miliona evra, kaže Jelena Jovanović i dodaje da će tako ono što je zamišljeno kao izvor prihoda autora, ovakvim sistemom postati prihod organizacija za zaštitu autorskih prava.

Pored plaćanja carine i PDV, uvoznici IT uredjaja opterećeni su još i plaćanjem Sertifikata o elektromagnetskoj kompatibilnosti i Sertifikata o bezbednosti proizvoda, jer naša zemlja ne priznaje ni jedan strani sertifikat. Ovi Sertifikati se plaćaju i po proizvodjaču, i po modelu i iznose oko 1000 evra. Plaća se i ekološka taksa u iznosu od 1-5 odsto od PDV, a sad još treba da se plati i muzički dinar koji iznosi 3 odsto od nabavne cene, kaže Jelena Jovanović. Stav da visina naknade treba da se propiše u srazmeri sa kupovnom moći stanovništva, Jelena Jovanović ilustruje činjenicom da prosečan stanovnik EU na IT opremu godišnje troši 870 evra, a prosečan stanovnik Srbije 58 evra. Ona takodje smatra da muzički dinar neće rešiti problem pirterije, kako predvidjaju organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskih prava.

Uvoznici i proizvodjači IT opreme moraće, takodje, da se spreme na uvodjenje naknade i na štampače, skenere i fotokopir aparate.

3 thoughts on “PKS: Muzički dinar na opremu ugrožava IT firme

  1. MUKNAVI

    Ako covjeciji kukolj pustis da ti on rasporedjuje ,kormani,i uzima ,progutat ce ti sve a na kraju i nekretninu..silos,grede i krenuce` ko kanibal` i prozdrati i one koji to sve stvorise i stvaraju pa se zato sa PARAZITIMA NE PREGOVARA,vec se primenjuje deratizacija kojom se stvara sansa za vredne,razumne,jer ako ovom losem ljudstvu,parazitima, gledas kroz prste,prastas,cutis i trpis,neces imati za dobre!

  2. Branislav

    Komentar Jelene Jovanović da će ,,tako ono što je zamišljeno kao izvor prihoda autora, ovakvim sistemom postati PRIHOD organizacija za zaštitu autorskih prava,,
    apsolutno je tačan i o tome sam već pisao u štampi. Autori dela su iskorišćeni samo kao izgovor za ovu PLJAČKU. Najviše zameram državnim organima što su prihvatili ovu uredbu.

Leave a Reply